Доц. Наталия Чилингирова: Срещите на Млад Онколог са се утвърдили във времето като научни събития с висока стойност

Второто зимно училище по медицинска онкология 2019 – Европа и Азия – Дискусия за бъдещето на лечението на рака, се състоя на 1-ви и 2-ри ноември в „Боровец“.

В програмата бяха включени сесии и дискусии за новите лечения при рака на гърдата, рака на белия дроб, невроендокринните тумори, както и други теми, представящи най-новите постижения в медицинската онкология.

Специално за новия брой на списание “Здравен навигатор – Онкология”, доц. Наталия Чилингирова направи коментар относно най-важните акценти от събитието.

Доц. Чилингирова, бяхте един от ключовите участници във Второто Зимно училище по Медицинска онкология 2019 – Европа и Азия – Дискусия за бъдещето на лечението на рака, което се състоя на 1-ви и 2-ри ноември в „Боровец“. Лично на Вас какво Ви направи най-силно впечатление като изнесени лекции, опит, клинични случаи?

Срещите на Млад Онколог са се утвърдили във времето като научни събития с висока стойност, които дават възможност на лекари онколози, но не само, да обсъдят помежду си новостите в онкологията, да обменят опит и идеи и да си поставят нови цели за развитие.

Радост е за мен да видя, че тази тенденция се запазва и дори разраства. Тази година присъстваха колеги учени от цял свят, които представиха своя опит в различни сфери на онкологията – нещо изключително ценно, което дава нови идеи за развитие, отваря нови хоризонти.

Бяха представени невероятни обзори на най-новите тенденции в диагностиката и лечението на онкологичните заболявания, всички доклади отразяваха безпрецедентния напредък в тази специалност, но и интереса на колегите да разискат всеки случай и всяка нова тенденция в терапията.

Най-важният фактор обаче остават младите колеги, които все по-често избират онкологията като специалност, намират в нея поле за развитие и полагат усилия да представят своя опит по време на събитието. Изключително радостен факт, който в професионален план може само да окуражава всички нас.

Самата Вие, освен че бяхте модератор на един от панелите по време на срещата, имахте и лекции. Какво представихте на аудиторията?

Беше чест и привилегия да бъда част от този панел в двете роли. За мен самото събитие е от изключителна въжност, защото отразява стремежа за колаборация на международно ниво, който винаги сме имали и неговото абсолютно утвърждаване.

Комуникацията с колегите е от изключително значение. По време на срещата успях да представя новостите при таргетните терапиии при НДРБД, които отразяват последните научни открития в областта, дават нови реални и значими терапевтични възможности, но същевременно излагат и нови предизвикателства.

Друга важна тема беше имунотерапията, друго терапевтично направление, където се откриха нови възможности в лечението. Всичко това само потвърждава стремежа на световната научна общност да намира все по-нови и по-добри терапевтични подходи в битката с тежко заболяване като белодробния карцином. Наблюдава се безпрецедентна промяна в парадигмата.

За пръв път във форума се включиха лекари от Китай. Според вас има ли място за колаборация с тях?

Разбира се, за мен е огромна радост, че колегите имаха желанието и естествено присъстваха на нашата среща. Това е висока оценка за международната значимост на този форум. Колаборацията с колеги от цял свят, както вече коментирахме, отваря много хоризонти за продължителна бъдеща колаборация. Това са нови безценни възможности за различен поглед, обмяна на опит, но най-вече развитие.

Цялото интервю и още много интересни статии ще може да прочетете в новия ни брой на списание „Здравен Навигатор-Онкология

Мария Радмилова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email