Проф. Людмила Матева: “Порталната хипертония е много важен клинично значим и социален проблем, защото тя е част от чернодробната цироза”

В периода 29-30 ноември се проведе V Национална конференция по хепатология под надслов „Портална хипертония” в зала 8 на НДК, където се събраха специалисти от цялата страна, за да обменят опит.

Досегашният председател на Българската асоциация за изучаване на черния дроб (БАИЧД) – проф. д-р Людмила Матева, даде специално интервю за нас по повод провелата се Национална конференция по хепатология.

Проф. Матева, бихте ли направили равносметка на Националната конференция по хепатология, която проведохте?

През всичките години конференциите по Хепатология са били много интересни и посещавани от българските гастроентеролози, а в предишни години и от студенти, и от други специалисти. Причината е, че се разглеждат актуални проблеми в областта на Хепатологията. Една от конференциите, която беше през 2017 г. беше под егидата на Европейската асоциация за изучаване на черния дроб, което се случи за първи път в България.

Тези конференции всяка година са посветени на различни проблеми в областта на Хепатологията и се изнасят много обобщени доклади от български и чуждестранни специалисти; от авторитетни, компетентни лектори, които Управителният съвет е избрал да изнесат презентации.

Освен това, винаги е имало и постерни сесии, както и награждаване за най-добрите научни съобщения, а също – отделни сесии на младите кадри. През тази година те са част от общата конференция, но те отново бяха наградени, защото трябва да бъдат стимулирани и да свикнат да изнасят подобни съобщения, да чуват критики и похвали.

През тази година конференцията Ви мина под надслов „Портална хипертония“.

Порталната хипертония е много важен клинично значим и социален проблем, защото тя е част от чернодробната цироза. И най-големите разходи в света, извън онкологията, са за лечение на порталната хипертония и нейните усложнения.

Има нови критерии, които бяха оповестени тази година, а ние избираме тематиките според това дали са се натрупали нови данни, дали има нови препоръки; винаги сме довеждали до знанието на българските гастроентеролози, които се интересуват от Хепатология, а мога да кажа, че това са почти всички, най-новата информация от най-квалитетните срещи по Хепатология, информацията от Европейската асоциация за изучаване на черния дроб, от Американската асоциация за черния дроб, както и от някои монотематични срещи.

Бихте ли очертали кои бяха по-иновативните моменти този път на форума Ви?

Този път иновативните моменти са първо в един обобщен доклад за патофизиологията и поведението при портална хипертония и нейните усложнения.

Бяха представени и иновативни технологии, както и сравняване на неинвазивни с инвазивни изследвания, защото ако за хепатит С лекуваме само инфекцията, хистологията може да отпадне, тъй като вече курсовете не са различни – дали е начална или неначална болестта, с изключение разбира се на декомпенсираната цироза. При другите заболявания хистологията остава много важна, като разбира се винаги хистологията трябва да бъде за нуждите на лечението.

Неинвазивните методи могат да бъдат първи, могат да оценят и да проследят някакъв ефект, но ако не е ясно каква е болестта, за да знаем с какво трябва да лекуваме пациентите, най-близкото до хистологичните промени и причините, тогава чернодробната биопсия си остава основно средство, но вече с един по-добър подбор кой да бъде биопсиран и кой не.

Какво послание или препоръка бихте отправили към колегите си, най-вече към по-младите от тях?

Към по-младите бих се обърнала и бих им казала да използват в клиничната си практика това, което са чули на тази конференция, защото то е прагматично и ще им помогне да бъдат по-добри като лекари.

Желая им да имат по-индивидуализиран подход към съответните болни, а освен това, към младите, които имат желание, имат научни проекти и дейност – да продължават все така и да стават все по-добри, като ги чакаме и догодина на следващата конференция.

Мария РадмиловаShare on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email