Д-р Климентина Герджикова: Cynarix Forte облекчава значително диспептичните симптоми

В периода 29-30 ноември се проведе V Национална конференция по хепатология под надслов „Портална хипертония” в зала 8 на НДК, където се събраха специалисти от цялата страна, за да обменят опит.

Един от изнесените симпозиуми бе на фармацевтична компания Монтавит на тема: „Cynarix Forte – за първична профилактика, регулиране и подобряване на липидния метаболизъм“. Модератор и лектор на симпозиума беше проф. д-р Борислав Владимиров,ръководитвл на Клиника по гастроентерология ктм УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, а останалите презентатори бяха  д-р Климентина Герджикова и д-р Теодора Комитова от същата клиника.

Д-р Герджикова даде специално интервю за Medical News относно акцентите в симпозума.

Разкажете ни какво представихте на симпозиума на Монтавит по време на Националния конгрес по хепатология?

Представихме проучване, което направихме в Клиниката по гастроентерология на ИСУЛ по отношение на диспептичните симптоми при наши пациенти и техния интензитет.

Установихме, че Cynarix Forte определено има ефект по отношение облекчаване на подуването, гаденето и флатуленция при наши болни – група от 47 пациенти. Разликата е сигнификантна в сравнение с плацебо групата (39 пациенти).

Направихме съответните статистически обработки и стана ясно, че медикаментът действа по отношение на тези симптоми.

Медикаментът е известен отдавна в световен мащаб. Имате ли наблюдения какво показват световните проучвания?

Световните проучвания също показват значим ефект при приложението му по отношение на овладяването на диспептичните симптоми обичайно при синдром на раздразненото черво (IBS) при неговата дисмотилитетна форма, но нека не го даваме на пациенти с IBS тип D (с предоминираща диария).

Също така има хепатопротективен ефект, понижава чернодробните маркери при пациенти със стеатохепатит и неалкохолната чернодробна болест (NAFLD), имат антиоксидантен ефект, използват се при лечението на алкохолна чернодробна болест, намаляват липидната пероксидация, предпазват клетката от хидропероксид индуциран оксидативен стрес.

Може би най-известният ефект на Cynarix Forte и екстрактът от артишок, е понижаването на холестерола, както и антихиперлипидемичния ефект.

Кой е най-важният акцент за Вас?

Най-важният акцент по мое мнение е ,че при по-дълго приложение, минимум 6 седмици, Cynarix Forte може действително да намали нивата на липидите и холестерола.

Петя Петрова, Medical News

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email