Проф. Дияна Трендафилова: “Да се вземе правилното лечение при тежко болни пациенти е изкуство”

Проф. Дияна Трендафилова, началник Отделение по Кардиология и Отделение по Инвазивна кардиология на УМБАЛ „Св. Екатерина”, бе модератор на сесия за представяне на интересни клинични случаи и на научната сесия за ендоваскуларно лечение на торакоабдоминални аортни аневризми и дисекации по време на IX Национален конгрес по интервенционална кардиология.

Проф. Трендафилова направи специален коментар за нас по повод събитието.

Проф. Трендафилова, Вие бяхте модератор на много от научните сесии. Какво Ви направи най-силно впечатление?

Откликът на включилите се в конгреса колеги е добър. Залата бе пълна още от първия ден, което показва и големия интерес от страна на участниците.

Те споделиха удовлетворение от научната програма, която всъщност бе акцент в нашия форум. Важно е да се знае какво се работи в световен мащаб, както и какво правим ние, в България, за да се намери пресечната точка. На лице беше и богато участие на чуждестранни гости. Поздравявам лекторите, включили се в конгреса, за доброто им представяне.

Разкажете повече за сесиите със случаи на живо, в които Вие имахте, водеща роля?

Те минаха чудесно. Представиха се доста интересни и сложни случаи. Видя се от всички научни сесии, както и нашият опит показва, че българинът е доста болен.

Да се вземе правилното лечение при по-тежко болни пациенти е изкуство. Такива случаи все по-трудно могат да се вкарат в нормалния протокол на работа.

Вашият екип какво представи в рамките на IX Национален конгрес по интервенционална кардиология?

Когато участваш като център на живите предавания, стресовото натоварване е голямо и се изисква строга, отдалечена във времето, организация.

Целта на подобни представяния е да се подберат подходящи случаи, за да се добие впечатление за възможностите и начините за постигане на качествено обслужване на пациентите.

Бяхте председател и на една от най-интересните сесии, посветена на усложненията в катетаризационната лаборатория.

Прави ми впечатление, че усложненията на колегите стават все от изискването да се извърши процедурата перфектно технически, което понякога води до престараване.

Похвално е, че в решението за справяне с усложненията се вижда доста добра мисъл на хората, които представиха случаи. Показаха се уникални неща, които се правят на малко места по света. Това означава, че и в България може да се лекуват усложнени пациенти и то успешно.

Какви пожелания бихте отправили на Вашите колеги?

Пожелавам, на моите колеги първо да си седят сериозно на мястото и да си отстояват позицията на интервенционален кардиолог, винаги с мисъл напред, а не с техника.

Бойка Тодорова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email