Хемороидите – болест на съвремието с ново решение на билкова основа

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Д-р Радислав Наков е специалист по гастроентерология в Университетска многопрофилна болница за активно лечение “Царица Йоана- ИСУЛ“, член е на Управителния съвет на европейското обединение по гастроентерология, директор на Европейското училище за млади гастроентеролози и председател на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България.

Доктор Наков е носител на наградата за най-добър млад лекар на Българския лекарски съюз за 2017 “Ти си нашето бъдеще”. Завършва медицина през 2013 година в София, специализира в Германия, Великобритания и Италия, защитава докторантура през 2017, има 17 публикации с импакт фактор и още 30 в реферирани списания.

Научните му интереси са свързани с възпалителните чревни заболявания, синдром на раздразненото черво, микробиота и гастроентерологични прояви при транс-тиретинова амилоидоза.

Д-р Наков, наскоро с Вашите колеги осъществихте първото онлайн проучване за наличие на чревни оплаквания сред българското население. Бихте ли споделили какви са резултатите?

Точно за да спечелим уважението на обществото нашето сдружение на младите гастроентеролози, които сме под 35 години, решихме да направим онлайн допитване сред активни хора в страната.

Питахме ги каква е честотата на чревните оплаквания като болки в корема, разстройство, запек и други болежки, които нарушават качеството на живот. И изводите са много интересни: оказва се, че всеки четвърти българин има някакви чревни оплаквания – било болки в корема, било разстройство, било запек, било някакви други болежки, които слагаме под общия знаменател „киселини“ и т.н.

Коментарът ми от това изследване е, че тези заболявания на храносмилателната система са важни, чести и нарушават по неприятен начин ежедневието на хората, които страдат от тях.

Сред тези болежки влизат и хемороидите, които нарушават рязко  ежедневието на този, който ги има, той не може понякога адекватно да върши социалните си ангажименти към обществото. Не може да седи удобно на стола си и да се концентрира в работата си. Има директна и пряка връзка между нашата работа и психиката на пациентите.  

Защо хората с хемороиди се притесняват за това да говорят за тях, виновни ли се чувстват или малко като отлъчени? Философски погледнато: има ли недостойни болести, болести от които да те е срам?

Защото хемороидите атакуват една много деликатна зона на нашето тяло, а хората по принцип се притесняват да говорят за интимните си области, към които влиза и изходът на нашата храносмилателна система. 

За съжаление, това е една от основните причини много често пациентите, които имат болести в областта на ректума да не ходят на лекари, точно от притеснение.

Е щом не идват при вас лекарите, сигурно самолечението се развихря страхотно тук, особено що се отнася до хранене и диети?

В България продължаваме да си мислим, че всичко можем да излекуваме с ракия, лук и с чесън. Но при хемороидите тази комбинация въобще не е печеливша.

Тук е необходима строга диета, при която трябва да се избягват едни от най-вкусните и приятни неща за хапване. На първо място това е любимият за много хора алкохол, който направо взривява  хемороидите. Всичко мазно и сладко също трябва да се избягва в такива ситуации.

Съвременна болест ли са хемороидите? Някои експерти правят пряка връзка с конструкцията на модерните тоалетни чинии?

Създаването на невероятни удобства и стремежът към това често води до някое неудобство. Невероятното удобство да седим на трон докато ходим по голяма нужда, може понякога да доведе до малката розичка отзад, която де факто са хемороидите.

А има научни доказателства, че ходенето в старите нужници, така наречените „клекала“ или „турска тоалетна“ не позволява образуването на тези разширени вени в областта на дупето, които всъщност са хемороидите.

Всичко е заради ъгъла на клякане…Да, можем да сме категорични: съвременният начин на изхождане под прав ъгъл е един от факторите за образуване на хемороидите.

Кои професии са предразположени към хемороиди – седящите хора в офисите, шофьорите, кои други…

Под заплаха са всички седящи професии. Ако постоянно седите, вероятността да се развият хемороиди е голяма. Давам една добра идея на колегите млади гастроентеролози: Вашите нови пациенти са в офис сградите, в бизнес парковете. Там е пълно с пациенти с хемороидална болест.

Какво е нивото на съвременната фармация за хемороидите, как пациентите да облекчат всекидневната болка?

Аз винаги препоръчвам стъпаловидния подход в лечението и облекчаването на симптоматиката на хемороидалната болест.  Нормално е да се започне с диетични ограничения.

Но, когато се появят болката, сърбежът или неприятното кървене, пациентите задължително трябва да се видят с лекар и да им се изпише съответно лекарство или пък хранителна добавка, която да помогне в тези ситуации.

Повечето продукти на пазара съдържат обезболяващи средства като лидокаин, също и хиалуронова киселина, която е доста популярна като средство, но има и някои други вещества, които могат да се използват за лечение на хемороидалната болест. Повечето от тях не са налични в България или пък доскоро не са били налични, а те също са от съществено значение за лечение на болестта.

Какво ново във фармацията в това отношение, доктор Наков?

Новото в България е наличието на една нова молекула сукралфат, която доскоро не съществуваше на нашия пазар. Всички ние, лекарите, сме я учили в учебниците, но не можехме да я използваме.

Тя е известна с това, че първоначално е била регистрирана за лечение на язвената болест на дванадесетопръстника. Нейната функция е да се свърже с нарушението на лигавицата и директно, буквално да я запълни.

Това се случва при правилното лечение. В крайна сметка се появи такъв нов продукт на нашия пазар, който съдържа сукралфат и съдържа и няколко оръжия на билковата медицина, които са три билки – невен, хамамелис и лайка, и това е „Репахерб“.

Важното за сукралфата като съставка е, че той в редица проучвания е с доказано много  по-добро действие върху хемороидите, отколкото известния лидокаин, който се съдържа в повечето продукти налични на пазара за облекчаване на симптомите на хемороиди.

Важното е, че сукралфатът показва своя максимален ефект след едномесечно лечение. „Репахерб“ е унгарски продукт, а унгарците могат да се похвалят с отлична фармацевтична школа.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email