Доц. Антония Атанасова: Искаме най-доброто за нашите пациенти

В рамките на първото издание на Takeda Gi Academy в Гранд Хотел София, доц. Атанасова представи пред аудиторията лекция на тема: „Кое е оптималното лечение на улцерозния колит през 2020г“.

Доц. Антония Атанасова от УМБАЛ „Света Марина“ има придобити специалности по Вътрешни болести и Гастроентерология, диететика и хранене. Специализира във Франция, Дания, Холандия, Гърция. Основни научни разработки са в областта на възпалителните заболявания на червата, хронични чернодробни заболявания. Членува в Българското дружество по гастроентерология и ендоскопия, Български лекарски съюз, Българската асоциация по ултразвук в медицината, Европейската асоциация по гастроентерология- ЕAGE, Европейската Крон-колит организация- ЕССО.

Тя се съгласи да даде специално интервю за читателите на Medical News:

Какви предизвикателства срещата при диагнозата на възпалителни чревни заболявания?

Бих могла да ги групирам в няколко аспекта: предизвикателства, свързани с пациента, който е една Вселена, която трябва да премине през ред изпитания; предизвикателства, свързани чисто административно – да поднесеш подходящия медикамент, и предизвикателството да проследиш този пациент във времето, тогава когато той се чувства зле и когато се чувства добре. Ние всички обичаме да сме майки на успеха, но когато има неуспех от една терапия, да можеш да откриеш правилната посока, е също едно предизвикателство.

Какъв е Вашият подход при лечението и проследяването на пациенти с болест на Крон и язвен колит?

Обикновено им давам възможност да изберат дали проследяването от един човек ги удовлетворява, и ако този човек съм аз, им давам право да ми звънят почти по всяко време, да могат да ми пишат на електронната поща, да имаме възможност да разговаряме спокойно, когато ги видя за първи път, да могат да бъдат изследвани и във всеки един момент да имат право да кажат: „Аз искам това“ или „Страхувам се от онова“, и това да не прекъсне контакта.

Бихте ли ни разказали за опита си с биологичните медикаменти за лечение на възпалителни чревни заболявания (IBD)?

Първият протокол, който написах за биологичен медикамент, беше на моя рожден ден преди 9 години и мисля, че във всеки един момент, ние всички, които работим в медицината, сме искали най-доброто за нашите пациенти. Това е една история на любов и отчаяние, но напоследък все по-малко е отчаянието и все повече е любовта и знам, че това нещо се усеща и от пациентите. Когато те могат да се върнат и да кажат: „Да, вече се чувствам така, както бях преди да се разболея“, това е много удовлетворяващо.

Петя Петрова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email