Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Проф. Юлиан Райнов: Младите лекари имат интерес към хематологията

В периода от 10-ти до 13-ти октомври в РИУ Правец се състоя XI-ти Национален конгрес по хематология и XIII-ти Балкански Ден, организирани от Българско медицинско сдружение по хематология.

Интервю за нас даде проф. Юлиан Райнов, ръководител на Клиниката по хематология във ВМА.

Проф. Райнов, бихте ли споделили кои бяха по-интересните акценти и топици за Вас на конгреса по хематология? И за какви иновации можем да говорим в областта на онкохематологията?

Форумът е една изключителна среща, която за първи път се проведе с участието на ръководството на Европейската хематологична асоциация (ЕХА). Това е едно признание на българската хематология през годините, с нейното активно участие в живота на ЕХА, с наше представителството, с наше участие в научните прояви, които има Европейската хематологична асоциация.

Събитието съвпадна и с Балканските хематологични дни. Преди много години в Истанбул, Турция, се създаде Балканското хематологично дружество, което „живее“, развива се във времето и винаги има участие в различните конгреси на отделните страни на Балканите. Чест прави, че Балканското хематологично дружество се разширява, като вече има колеги от Албания, от Косово, Сърбия, Хърватска и пр., което показва, че то е притегателен център, в който участват различни хематолози.

От наша страна ми прави впечатление, че участват доста млади колеги, които съвсем достойно се представят в различните сесии, като показват, че младите настъпват в науката хематология и са достойни заместници на по-старото поколение.

Що се отнася до новостите в хематологията, то те са много. Това са новите молекули, които все повече се налагат в лечението на острите левкемии, в лечението на миелома, хроничните миелоидни левкемии и хроничната лимфоцитна левкемия.

Изобщо, клиничната хематология е една наука, която се движи бих казал с космическа скорост. Има дори ситуации при някои заболявания, при които лечението вече е спряно, болните живеят нормален живот, могат да имат потомство; неща, които преди години бяха немислими, сега са реалност.

В този смисъл конгресът бе едно събитие, в което всички школи в България – от университетските клиники, от областните хематологични центрове, от хората, които работят в доболничната помощ, се срещат, коментират новостите, като по този начин се формира и едно ново, подмладено ядро, което очаквам да влезе и в ръководството на Дружеството и да продължи традициите ни.

Казахте, че младите проявяват интерес към Вашата специалност.

Да, това действително е така. Първо, имаме специализанти по хематология. Второ, и двете комисии, на едната от които аз съм председател – на Комисията за държавен изпит по специалност „Хематология“, на всяка сесия има поне по двама-трима кандидати, които се явяват за специалност.

Тоест, имаме нови попълнения, нови хора, които желаят да работят хематология. И най-важното е, че им предоставяме достатъчно добри условия, на европейско ниво , те да се развиват и да имат достъп до всички модерни начини на лечение, включително и трансплантация на хемопоетични стволови клетки. В този смисъл, българската хематология по никакъв начин не отстъпва на хематологията в напредналите страни.

Каква препоръка или послание бихте отправили към колегите си и особено към по-младите от тях?

Да бъдат сплотени както бяхме ние. Да не допускат разделение, да бъдат упорити, да работят за своите пациенти, да преживяват със своите пациенти и да се борят за техния живот.С

Мария Радмилова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email