Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Проф. д-р Румен Бенчев: „Стрепсилс повлиява възпалението при ангина, без наличие на странични ефекти“

Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия (БНСОХГШ) събра над 250 делегати в областта на ушно-носно-гърлените болести, хирургията на глава и шия по време на XIII Национален конгрес по оториноларингология. Събитието се състоя в периода 4-6 октомври 2019 г. в Гранд Хотел Пловдив, гр. Пловдив, като специален спонсор бяха Нурофен и Стрепсилс.

Интервю за Здравен навигатор даде проф. д-р Румен Бенчев, дмн – специалист по оториноларингология и председател на Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия. По време на научния форум проф. Бенчев беше лектор на сателитен симпозиум на A&D Pharma на тема „Избор на терапия при болно гърло“.

Проф. Бенчев, организирахте 13 Национален конгрес по оториноларингология. Бихте ли споделили какви са впечатленията Ви от конгреса?

Доволен съм по начина, по който протича. Докладите са с добра научна стойност и още по-важното е участието на много млади лекари в него с презентации.

В момента съм обнадежден и виждам, че има развитие на нашата специалност, защото в един момент тя бе започнала да застарява.

Какви бяха основните акценти на научния форум?

По време на 13 Национален конгрес имаше възможност за представяне на всички аспекти от нашата специалност – онкология, ринология, отология, болести на горните дихателни пътища, хирургия на глава и шия. Ключов момент е присъствието на проф. Джефри Майърс от САЩ, изявен онколог и хирург на глава и шия, който представи два доклада за съвременното лечение на орофарингеалния карцином и поведение при меланома в областта на глава и шия.

Именно поради тази причина тази година голяма част от докладите са свързани с онкология. Всички доклади са изключително интересни с последните данни от световните постижения в тази област.

Проф. д-р Румен Бенчев: „Стрепсилс повлиява възпалението при ангина, без наличие на странични ефекти“

Виждаме участие на световно признати оториноларинголози в конгреса какво е нивото на българските специалисти по УНГ?

Бих искал да изтъкна, че съм доволен от представянето на българските специалисти. Това което се посочва в докладите им са интересни случаи, както и обобщение и насоки в развитието на нашата специалност.

Вече говорим за съвременни методики в хирургичното лечение на ушно-носно-гърлените болести, които вече се прилагат и в нашата страна с успех. Въпреки че в областта на някои направления споделяме първи опити и впечатления този напредък е от значение за развитието на нашата специалност.

Имахте интересна лекция на тема „Избор на терапия при болно гърло“. Какво бихте маркирали като важно в лечението на възпаленото гърло във връзка с предстоящия есенно-зимен сезон?

Това е тема, която трябва да бъде дискутирана не само пред УНГ специалисти. Тя трябва да бъде представена както пред ОПЛ, така и сред педиатри, защото през този сезон пациентите първо търсят тях при проблем с гърлото.

Важно е да се знае, че не винаги е необходимо използването на антибиотик, както бе разпространена тази тенденция в миналото. Има научни доказателства, които подкрепят тази промяна – над 80% от случаите инфекциите на горни дихателни пътища се дължат на вирусна генеза, а както знаем антибиотиците не действат на вирусите.

Преобладаващото мнение на световни експерти за употреба на антибиотик е оправдано само при пациенти с данни за инфекция от бета хемолитичен стрептокок от гр. А или друг микробен причинител.

Като първа форма на лечение може да използваме таблетки за смучене или спрей Стрепсилс (2,4-Дихлоробензилов алкохол/ Амилметакрезол), който има антибактериален, антивирусен и антимикотичен ефект. Стрепсилс подобрява по много добър начин възпалението, има ефект върху вирусната инфекция и същевременно не натоварват организма.

През последните години все повече се говори за антибиотична резистентност, което предоставя възможност за употребата на този род медикаменти, които не предизвикват резистентност. Приложението на лекарствения продукт за възпалено гърло действа в дълбочина на фарингеалната лигавица и инхибира всички процеси на възпаление и неговите медиатори.

Какъв е маханизмът, по който Стрепсилс предпазва от инфекции?

Съставът на Стрепсилс е уникален и не се среща при останалите медикаменти за локално приложение. Той съдържа амилметакрезол и дихлорбензил алкохол – два антисептика с потенциращо се действие.

Антивирусният и антибактериалният ефект на Стрепсилс са доказани на база редица клинични проучвания. В допълнение, комбинацията има и обезболявщ ефект, съизмерим с този на лидокаина.

Двете основни съставки, действащи комбинирано, пречат на размножаването на вируси и бактерии. Той е доказано ефективен срещу инфлуенца вирус тип А (грип), респираторно-синцитиалния вирус и коронавирусите. В състава му има добавена и винена киселина, която допълнително променя морфологията на вирионите и блокира вирусната репликация.

Освен това, съществуват данни, че Стрепсилс намалява размножаването на голяма част от бактериите, причиняващи инфекции в ГДП. Спектърът на действието му включва бета-хемолитичен стрептокок от група А, Haemophilus influenze, Streptococcus pneumoniae, Staphilococcus aureus, Bordetela parapertussis и Pseudomonas aeruginosa.

На база тези си качества, Стрепсилс е идеалният избор за стартова терапия при инфекиции в устната кухина, дори още във фазата на диагностичното уточняване на проблема.

В повечето случаи инфекциите на горните дихателни пътиша са съпроводени и със болезнена ангина. Какъв е ефекта на Стрепсилс по отношение на болката?

Съставките на Стрепсилс имат способността да блокират обратимо натриевите потенциал-зависими йонни канали като по този начин предизвикат обезболяващ ефект.

Това е валидно и за педиатричната форма на Стрепсилс. Продуктът действа много добре при дразнене, парене, сухота, дискомфорт, хронични фарингити – симптоми, при които болката не е твърде силна.

Проф. д-р Румен Бенчев: „Стрепсилс повлиява възпалението при ангина, без наличие на странични ефекти“
Офисиалния щанд на A&D Пхарма на
XIII Национален конгрес по оториноларингология
Проф. д-р Румен Бенчев: „Стрепсилс повлиява възпалението при ангина, без наличие на странични ефекти“
A&D Pharma – основен партньоер на
Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и ши

Д-р Иван Атанасов

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email