Проф. Николай Габровски: 200 млн. лв повече за болнична помощ през 2020 е една много добра новина

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„По отношение на 200-те милиона, които са обект на преговори вече от един немалък период от време това е една много добра новина. Има нещо важно, което трябва да бъде споменато – за какво ще са използвани тези 200 милиона?

Досега всяка година се даваха повече пари за здраве, но те отиваха за така наречените обеми, тоест казаха – ако сте лекували 100 човека, сега ще ви дадем пари, за да лекувате 110. За съжаление това създаде една малко порочна практика, да има по-голям брой хоспитализации, отколкото е средното за Европа“, заяви проф. Николай Габровски в предаването Още от деня на БНТ.  

Зам.- председателят на БЛС допълни, че благодарение на преговорите, които съсловната организация проведе, вече има една нова концепция и тя е, че тази година няма да се дадат повече пари за по-голям брой пациенти. „Тоест, тези пари няма да отидат за обем и няма да принуждават лекарите да занижават критериите за хоспитализацията, а тези пари ще отидат за повишаване на цените на клиничните пътеки.

Това означава, че за същия брой излекувани болни, примерно сто човека, ако досега са получавани единица пари, се надяваме тази сума да се увеличи с някъде около 15 процента средно за следващата година. Това означава, че ще има повече пари за медицинския персонал, и надявам се разбира се, това ще се отрази и върху качеството на лечението, което предлагаме“, допълни проф. Габровски.

Видеото можете да гледате тук