Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Доц. Чавдар Бъчваров: Младите ни радиолози вече скъсяват дистанцията със западните колеги

Осемнадесетият конгрес на Българската асоциация по радиология (БАР) се проведе от 26-ти до 29-ти септември 2019 г. в хотел „Рослин Димят“, гр. Варна. Тематичната програма включи проблеми от целия спектър на образната диагностика – лъчелечение, радиобиология и лъчезащита, като основните акценти бяха свързани с педиатричната и интервенционална образна диагностика.

Специално интервю за Здравен Навигатор даде доц. д-р Чавдар Бъчваров, президент на Конгреса:

Доц. Бъчваров, бихте ли споделили какви бяха основните теми на XVIII-тия конгрес на Българската асоциация по радиология?

Варна имаше възможност да бъде домакин на XVIII-то издание на конгреса на Българската асоциация по радиология, което бе изключителна чест и възможност да посрещнем колеги от нашето широко семейство. Сред тях имаше специалисти по рентгенология, образна диагностика, нуклеарна медицина, лъчелечение и физика. Това е форум, на който се дискутират много проблеми в тези насоки.

Каква бе основната насоченост тази година?

Тази година първоначално решихме акцент да бъдат проблемите в педиатричната образна диагностика и интервенционалната рентгенология, но организирайки цялата програма, изключителен интерес се прояви и към проблемите в мамографските методики, така че наред с педиатричния акцент, имахме и висок интерес по отношение на апаратурата, свързана с диагностика на проблемите на млечната жлеза; а също работни станции, на които колегите можеха да усвояват практически умения и да проиграят всякакви медицински сценарии. Още повече, че е важно колегите и практически да подобряват своите умения.

По отношение на педиатричната радиология, колегите имаха невероятна възможност да участват в курса на Европейското училище по рентгенология. Европейската ни асоциация осигурява лектори на изключително ниво, което ни дава възможност да опресняваме знания, да обсъждаме трудни проблеми, свързани с много деликатната детска възраст. Поради естеството на проблематиката на детската възраст, информацията, която получихме беше много обогатяваща.

Какво бихте казали на младите колеги, които имат интерес към Вашата специалност?

Изключително доволен съм, че сред над 350-те ни участници бе голям делът на младите специалисти. Това ни дава надежда, че вървим в правилната посока и следващите поколения скъсяват дистанцията със западните ни колеги, което означава, че скоро ще прогресираме и ще сме на едно ниво.

По отношение на чуждестранните ни лектори, имахме честта да чуем презентации на вицепрезидента на Европейската асоциация – проф. Михаел Фухсйегер и проф. Окан Акхан.

И двете лекции бяха изключително богати на образен материал, с множество ценни съвети за нови методики и за „подводните камъни“, на които може да се натъкнем по пътя си. Специалисти от толкова висок, световен ранг повишават нивото на събитието и ни придават „допълнителен блясък“.

Магдалена Близнакова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email