Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Д-р Бъсфелд: Златният стандарт за лечение на влажна МДСВ е анти-VEGF терапия

19-ият конгрес на Европейското общество на специалистите на ретината (EURETINA) се проведе от 5 до 8 септември в Palais des Congres, Париж, Франция. Преди официалното откриване се проведе пресконференция под наслов: „A vision for the super-ageing world”, на която бяха представени данни от проучвания, изнесени под формата на лекции.

Д-р Патрик Бъсфелд е Ръководител медицински въпроси на терапевтичната офталмология в Bayer и заема тази длъжност от 2016 г. Получава сертификат на борда по неврология и възстановителна неврология през 2007 г. и се присъединява към Байер като медицински съветник по неврология.

Оттогава той е заемал няколко позиции в Bayer. По време на пресконференцията, той изнесе лекция на тема: „Addressing changing needs of an ageing population” и акцентира върху проучването ARIES.

Проучването ARIES е многонационално 3b/4 проучване на влажна макулна дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ) в период от две години. В проучването пациентите са получавали 3 първоначални месечни (на всеки четири седмици) дози aflibercept, последвани от инжекции през осемседмичен интервал.

На 16-та седмица пациентите са били разделени произволно 1:1 с ранно стартиране на T&E (схема на Treat and Extend удължена с две седмици или първоначален интервал от четири седмици) или с късно начало на T&E (2 mg aflibercept на всеки 8 седмици до 52-та седмица, последвана от T&E).

В крайната точка на 104-та седмица, пациентите на схемата за ранно начало на T&E демонстрирали не по-ниски резултати на зрението в сравнение с пациентите на схемата за късен старт на T&E от 16-та седмица, с една инжекция по-малко. Средният общ брой на инжекциите е бил 12 срещу 13 при пациенти с ранен старт на терапията , съответно през двете години на проучването.

Д-р Бъсфелд се съгласи да даде интервю за Medical News:

  • По какъв начин очите са чувствителни към процеса на стареене?

Те са много чувствителни. На първо място, тази постоянна светлина, която идва към ретината, има много интензивна пропорция на ултравиолетово лъчение. Знаете, че както е важно да поставим слънцезащитен лосион върху кожата си, също така трябва да носим и слънчеви очила, защото се предизвиква стареене с течение на времето.

Самото око застарява с останалата част от тялото и се получават хранителни дефицити, които са естествени, но то става все по-малко добре поддържано от останалата част от тялото, което води след себе си до МДСВ.

  • Чухме много интересни статистически данни относно застаряването на населението. Какви лечения се предлагат на нашия пазар?

За влажната МДСВ – златният стандарт е анти-VEGF лечение. Това е най-ефикасното лечение, което имаме досега, за да намалим риска от внезапно кървене или течност в ретината.

Има и други лечения като лазер, например, които са по-малко ефективни и които също отнемат способността на пациентите да виждат. Винаги, когато използвате лазер, трябва да унищожите част от ретината.

  • Какво трябва да променим в ежедневните си навици, за да предотвратим стареенето на очите си?

Спрете да пушите, спортувайте, живейте по-здравословен живот и носете слънчеви очила.

Петя Петрова, Medicalnews

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email