Д-р Рафик Хасан: Днес ние все още лекуваме симптомите на болестта

Д-р Рафик Хасан е Вицепрезидент и Глобален Ръководител Офталмология в Bayer. Обучава се като лекар в Лондон и след 3 години в клиничната практика навлиза във фармацевтичната индустрия.

През следващите 18 години той натрупва опит в различни клинични и търговски роли за увеличаване отговорността както във Великобритания, така и на глобално ниво в Novartis и Bayer. Преди да се присъедини към Bayer в сегашната си роля през 2013 г., д-р Хасан е Глобален Ръководител Офталмология в Novartis.

Д-р Хасан взе участие в 19-ия конгрес на Европейското общество на специалистите на ретината (EURETINA), който се проведе от 5 до 8 септември в Palais des Congres, Париж, Франция. Той даде специално интервю за Medical News:

Какви са предупредителните признаци на проблеми с очите, свързани с възрастта?

Това е много добър въпрос. Относно макулна дегенерация, свързана с възрастта, ако погледнете към науката и механизма на заболяването, това е заболяване на кръвоносните ви съдове. И често, ако имате други състояния, които засягат сърдечно-съдовата ви система – ако имате високо кръвно налягане, например, това е рисков фактор за някои от тези проблеми, свързани с възрастта.

Освен това, има много силна връзка между пушенето и получаването на макулна дегенерация, свързана с възрастта. Това, което бихме посъветвали хората, когато остаряват, е да внимават за сърдечни заболявания и да спрат да пушат. Има доказателства, че ако вземате определени хранителни добавки, можете да забавите прогресията на някои от тези заболявания.

Бях на среща вчера и един от колегите ми направи много важен коментар, той каза – днес ние все още лекуваме симптомите на болестта. Не сме лекували проблемът зад симптомите, затова имаме нужда от проучвания, защото ако успеем да намерим основния проблем, можем да го поправим.

Мисля, че това е голямо предизвикателство за обществото, защото помислете – ако някой загуби зрението си, това е разход за обществото – ако ослепее, подкрепата, от която се нуждае, е наистина много скъпа.

Така че да се предотврати ослепяването на някого е много важно, защото това има голямо влияние върху цялото общество, а не само върху отделния човек. Ето защо ние работим силно с различни заинтересовани страни, за да сме сигурни, че пациентите имат достъп до лечение.

Какъв съвет бихте дали на хората?

Хранете се здравословно, уверете се, че спортувате редовно, спазвайте диета, опитайте се да избегнете развитието на диабет. Ако вие, за съжаление, вече имате диабет, тогава се уверете, че имате добър контрол над кръвната си захар, защото ако тя не се контролира добре, има риск от развиване на усложнения.

Важно е да правим редовни очни тестове, да направим здравето на очите си приоритет, защото често, знаете, ние приемаме за даденост всичко.  Дори докато сме по-млади, трябва да ходим на очни изследвания и да сме наясно с някои от тези възможни заболявания.

Какви са Вашите очаквания от Конгреса?

Ще чуем лекции от различни заинтересовани страни за някои от предизвикателствата, които споменах по отношение на обществото, застаряващото население, както и как като общество се подготвяме за това. Ако погледнете много общества, статистиката сочи, че делът на хората, които са на възраст 60-70-80 години, се увеличава непрекъснато.

Имаме голям късмет, че живеем във време, когато можеш да си на 80 или 90 години и все пак да живееш много здравословен живот, което е чудесно, но също така това означава, че има риск да развиеш някои от тези състояния.

Освен това, от гледна точка на грижата за очите, какво трябва да направим, за да се подготвим и кои са част от приоритетите? Мисля, че това трябва да бъде послание към някои от заинтересованите страни – че трябва да приоритизираме грижата за очите. Мисля, че ще чуем много за някои от тези предизвикателства.

В нашия свят на медицината често чуваме, например, за лекарства срещу рак –  лечението на  рак, както и на сърдечните заболявания, е приоритет. Отдава ли се същото значение на грижата за очите? За съжаление – не. Мисля, че трябва да направим всичко по силите си да дадем гласност.

Петя Петрова, Medicalnews

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email