Д-р Полина Лъжанска: На 29.09 ще покажем своята солидарност към жените с рак на гърдата

Тази година в България за първи път ще се организира най-голямото спортно събитие в подкрепа на жени, диагностицирани с рак на гърдата – Race for the Cure.

То е вече традиция в много европейски държави, a на 29.09.2019 г. за първи път и България ще се включи в тази прекрасна инициатива. Организира се в навечерието на месеца за борба срещу рака на гърдата – м. октомври, когато целият свят обръща поглед към най-честото злокачествено заболяване, от което страдат жените по света.

Събитието се организира от Фондация „Победи рака“, която стои зад проекта CancerCare.bg и чийто президент е д-р Полина Лъжанска. Имаме удоволствието лично тя да ни разкаже за събитието и за другите дейности на фондацията.

Какво Ви мотивира да превърнете тази кауза в своя?

Това, което е най-важно за нас в CancerCare.bg, е да помагаме на хората с онкологични заболявания в България. Всеки от нас в екипа има личен досег до това заболяване – някои от лекарска гледна точка, други са загубили близки в битката с рака. Знаем колко е труден и объркан пътя на пациента и близките му хора и се опитваме да го облекчим. Обединяването на хората около една кауза, каквато е Race for the Cure в борбата с рака на гърдата, има ефект не само върху отношението към болестта, но и върху обществото като цяло. Така изграждаме единност и сплотяваме хората, което е пример за генерално обществено поведение и се надяваме малко по малко с подобни инициативи, социумът ни да стане обединен и силен.

Какво да очакват участниците по време на събитието?

Race for the Cure е спортно събитие – 5км бягане и 2 км ходене. Участието може да е индивидуално или отборно – предлагаме възможност за тийм билдинг , чрез който различни компании и болници могат да организират отбор/и с по 5-10 човека всеки. Те имат възможност да се облекат с фирмените лога, да носят знамена, перуки и други забавни атрибути. Ще имаме награди за най-интересните и шумни отбори.

Имаме подкрепата на известни личности като Нели Рангелова, Есил Дюран, Диана Димитрова, Светла Иванова, Свилен Ноев от група Остава, Краси Георгиев, Ерсин и Таш от група Jeremy? и др. Официални гости на събитието ще са г-жа Йорданка Фандъкова и г-жа Мая Манолова.

Представяме Race for the Cure като семеен ден, в който хората да доведат децата си, кучетата си, да се повеселят с програмата, случваща се на сцената, да се информират за заболяването рак на гърдата и да покажат подкрепа, дори и без да бягат или ходят.
На 29.09 ще покажем своята солидарност и към жените с рак на гърдата. Ето защо те са много важна част от нашето събитие. За тях ще има специални розови тениски и други подаръци, ще организираме програма, съобразена с интересите и проблемите им, а в края на събитието ще пуснем заедно балони в небето, за да отпразнуваме живота и да почетем близките ни, загубили битката с рака.

Събитието подходящо ли е за деца и възрастни хора?

Подходящо е за хора от всички възрасти. Следващата година дори смятаме да организираме и детски крос. Всеки е добре дошъл, без значение дали ще участва в спортната част. Важното е да присъства и да стане част от каузата.

Бяхте на Race for the Cure в Рим тази година – какви емоции изпитахте по време на събитието?

В Рим Race for the Cure представлява най-голямото благотворително спортно събитие в света. Тази година участваха над 81 000 човека. Въпреки дъжда, който валеше, никой не се отказа от старта. Това беше изумително изживяване, защото всички тези хора приемаха каузата за лична и бягаха, ходеха, пяха, танцуваха и се веселяха с цялото си сърце. Всички, които присъствахме от нашия екип, се просълзявахме многократно. В този ден се потапяш в една позитивна енергия и оценяваш истински важните неща в живота.

По какъв начин желаещите могат да се сдобият с билет?

Всеки, желаещ да участва, може да се запише на www.raceforthecure.bg.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email