Проф. Жан-Франсоа Коробелник: Скринингът и ранното откриване са жизненоважни, за да позволят ранна намеса на лечение

19-ият конгрес на Европейското общество на специалистите на ретината (EURETINA) се проведе от 5 до 8 септември в Palais des Congres, Париж, Франция. Преди официалното откриване се проведе пресконференция под наслов: „A vision for the super-ageing world”, на която бяха представени данни от проучвания, изнесени под формата на лекции.

Проф. Жан-Франсоа Коробелник е професор по офталмология във витреоретиналната хирургия и ръководител на отделението по офталмология в Университетската болница в Бордо, Франция. Проф. Коробелник работи върху клинични изследвания, които се фокусират основно върху епидемиологията на очните заболявания, макулните заболявания и отделянето на ретината. Автор и съавтор е на повече от 260 научни публикации.

Проф. Коробелник изнесе лекция на тема: “Готова ли е офталмологичната клиника за супер застаряващото население?“. Той коментира, че едно от предизвикателства, пред които са изправени офталмологичните клиники, е прогнозата за глобалните разходи за увреждане на зрението, дължащи се на макулната дегенерация, свързана с възрастта, в която се говори за 343 милиарда щатски долара, включително 255 милиарда долара преки разходи за здравеопазване. Скринингът и ранното откриване са жизненоважни, за да позволят ранна намеса на лечение, и да се сведе до минимум въздействието на зрителните увреждания.

Проф. Коробелник се съгласи да даде специално интервю за читателите на Medical News:

  • Как бихме могли да променим пътя на лечението, за да намалим тежестта му върху живота на пациента?

Мисля, че в момента най-добрият начин е се преминете към режим Treat and Extend (T&E). Принципът на T&E е, че лекуваме всеки път, когато видим пациента и се опитваме да персонализираме, опитваме се да адаптираме интервала между леченията въз основа на активността на заболяването. Това, което правехме преди, беше да молим пациента да идва всеки месец и когато искаме да дойде, той не идва. Той пропуска посещение, има причина за забавяне, и когато успее дойде, зрението му вече е намалено. При пациенти с макулна дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ) – за да намалим тежестта от лечението, правим T&E и разширяваме интервала. Имам пациенти, които се лекуват веднъж на всеки 12 или 14 седмици и това е напредък – веднъж на 3 месеца, това е много по-добре, отколкото да идват на всеки 4 седмици.

  • Какви са предупредителните признаци за проблеми с очите, свързани с възрастта?

Разбира се, има намалено зрение, ако има метаморфопсия, което означава, че линиите не са прави. Ако има скотома, което означава, че част от зрението е нарушено. Проблемът е, че имаме две очи, затова пациентите трябва да тестват едното след друго, като закриват окото с ръка, така че от едната страна да имат пълна маска и да оценят другата. Все още сме свидетели пациентите да идват много късно, защото не са осъзнавали, че едното око има заболяване и идват, когато го имат и на другото око. Така че трябва сами да се тестваме за МДСВ.

За диабетна ретинопатия е само скрининг – правене на фундус-фотография веднъж годишно, за да се открие ранна диабетна ретинопатия и да се лекува навреме. И, разбира се, трябва да се контролират рисковите фактори – гликемичния контрол, кръвното налягане за диабетиците, за да се намали риска от МДСВ. Приемът на здравословна храна помага за намаляване на риска от напреднал МДСВ, както и отказът от тютюнопушене.

  • Какво според Вас е бъдещето на медицината?

Това е трудно – да се определи бъдещето. Надявам се да намерим лекарство, което да издържа по-дълго. Ако правим, например, една инжекция на всеки 3 месеца или на всеки 6 месеца, тогава намаляваме много тежестта от болестта. Така че, това е моята надежда в момента. Може би мечтата ми ще се сбъдне, ще бъде добре за пациентите.

Петя Петрова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email