Д-р Деян Попов: Не вярвам в разпределението като метод за задържане на младите лекари

Десетки населени места у нас остават без медицинска грижа. Предложение на здравния министър Кирил Ананиев обаче разбуни духовете. Идеята му е младите медици да бъдат разпределяни в различни части на страната след своята специализация.

Д-р Деян Попов от Асоциацията за развитие на медицинската общност посочи, че не става дума за всички места за специализанти в болниците, а само за определени, които ще бъдат финансирани от държавата. По думите му обаче едва ли местата ще са толкова много.

“Не вярвам в разпределението като метод за задържане на младите лекари. Негативните стимули никога няма да доведат до нещо хубаво. Към момента не съществува възможност да си плащаш сам специализацията. Има и такива случаи, но това са законови вратички”, обясни д-р Попов в “България сутрин”.

Според него мярката не е базирана на положителен стимул и затова няма да даде резултат. Самият той е останал в България заради високото ниво на специализация, което се предлага в страната ни.

“Стъпката е цялостно вдигане на доходите в здравеопазването. В това отношение няма съществен прогрес”, отбеляза той пред Bulgaria ON AIR. 

Анкета от преди две години пък показва, че бъдещите лекари очакват стартово заплащане от 1500 лева месечно.

Д-р Деян Попов е категоричен, че качествено здравеопазване не е да имаш една болница, в която да минават всички болни, а да предлагаш адекватна медицинска помощ.

Източник: BgOnAir

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email