Доц. Пламен Пенчев: „Успяваме да сме на нивото на развитите европейски държави“

Национална конференция по гастроентерология с международно участие се проведе в хотел „Мелиа Гранд Ермитаж”, к.к. Златни пясъци от 9 до 11 май 2019 г. Организатор на събитието бе Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография (БДГЕ), а официален медиен партньор – Medical News. На срещата присъстваха специалисти ,специализанти, а също и специалисти от други държави.

Специално интервю за читателите ни даде доц. Пламен Пенчев от Катедра по гастроентерология, УМБАЛ “ЦАрица Йоанна – ИСУЛ”.

Доц. Пенчев, проведохте Национална конференция по гастроентерология с международно участие, като темата бяха преканцерозите на гастро-интестиналния тракт. Ако трябва да направите обобщение, Вас какво най-сериозно Ви впечатли по време на форума?

Основният топик бяха преканцерозите, като нещата, които бяха изнесени като теми в научната част на форума, до голяма степен се преливаха с това, което се представи и по време на симпозиумите. На практика, лекарствата, които бяха представени по време на конференцията, контролират възпалителния процес; това, което чухме и от доц. Генов – става въпрос за контрол, подобряване на живота и преживяемостта на пациентите с напреднали форми на болестта.

Лично мен най-силно ме впечатли воденият от доц. В. Герова панел за преканцерозите на тънките черва. 

Във форума имаше сериозно участие на млади гастроентеролози. Какво бихте отправили като препоръка към тях?

Младите кадри са вече достатъчно мотивирани и участват активно в нашия професионален живот. Това пролича и от всички експозета, които бяха представени от младите хора.

Д-р Керемедчиева, д-р Наков и д-р Лютаков от нашата Клиника в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“, се представиха блестящо. Те са достатъчно ориентирани – както в световната литература, така и за разлика от нашите поколения, имат възможност да посещават международни форуми и да черпят богата информация и оттам.

Това, което мога да им препоръчам е да успеят да се развиват и да бъдат полезни в нашата държава, да бъдат полезни и за себе си, и за нас, и за пациентите. Т.е. да не се налага да търсят амплоа и реализация на други места, или ако това се наложи, след време да се върнат с натрупания от тях опит и да го приложат у нас, за да може да се вдигнат стандартите на лечение и живот в нашата страна.

Къде сме ние като развитие на гастроентерологията на фона на напредналите европейски държави?    

Смея да кажа, че сме на нивото на развитите европейски държави. Всичко, което на практика се прилага в Европа, се прилага и у нас. Друг е въпросът, че това не е универсално за цялата държава; прилага се основно в определени центрове, но на практика абсолютно всичко, за което ние сме се информирали, което сме чули или видели по европейските форуми при обмяна на опит с колегите от Европа, се прилага и от нас.

От тази гледна точка, мога да кажа, че фактът, че съм гастроентеролог ме ласкае. Т.е. въпреки всички ограничения – финансови и други у нас, ние успяваме да сме на нивото на Европа. 

Мария Радмилова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email