Доц. Георгиева: Хранителните алергии нарастват в последните 20 години

В к.к. Слънчев бряг започна Юбилейната Двадесета Национална конференция за ОПЛ и педиатри с международно участие на тема: „Медицината в името на детето“ в  Хотел „Маджестик”. В периода от 23 до 26 май 2019 г., водещи специалисти от различни области на медицината от страната и чужбина се събират на морския бряг, за да обменят опит. 

Първата лекция в сесия „Гастроентерология и Нефрология“ представи доц. Миглена Георгиева педиатър и гастроентеролог, началник на Втора детска клиника във варненската болница „Св. Марина“.  Тя се съгласи да даде специално интервю за читателите на Medical News:

Какви бяха основните акценти от Вашата лекция, която бе на тема: „Алергия към хранителните протеини“?

Хранителната алергия е едно от най-широкоразпространените заболявания – между 2% и 12% от децата и от 2% до 6% от възрастните боледуват от хранителна алергия. Тя нараства в последните 20 години, свързано и със замърсяването, използването на антибиотици, начинът на отглеждане на животни, посеви и прочие. Има многолико лице, засяга няколко системи, особено ако детето не е кърмено и е започнато хранене с краве мляко във възрастта до първата година. Алергиите са много чести и е много важна превенцията, тоест до колкото може да се кърми до първата година, включване навреме на облигатните алергени между четвъртия и шестия месец, когато се изработва т.нар. толеранс.

Разбира се, ако алергията се е развила, трябва тя да бъде лекувана за период от време от 6 до 18 месеца. Алергенът, към който е уточнено, че има реакция, трябва да бъде изключен от менюто на пациента. Има алергени, които трябва да бъдат изключени за цял живот. Такива са за възрастните например соя, риба, ядки. В някои случаи, за съжаление, това не може да бъде въведено обратно, защото може да струва живота на пациента.

Какви са очакванията Ви от Конференцията?

Аз много години посещавам конференцията, винаги се радвам да чуя интересни неща, защото това е една възможност да обогатим познанията си с последни препоръки в различните области на педиатрията, да чуем интересни презентации относно нови медикаменти. Разбира се, много е важно и да поддържаме връзка с колегите от различните краища на страната.

Какво бихте пожелали на специалистите, които присъстват на Конференцията?

Да получат удоволствие от това, което ще чуят, и от комуникацията с колегите.

Петя Петрова, Medical News

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email