Д-р Екатерина Иванова–Тодорова: Новият тест “Панел хранителен интолеранс – 108 антитела (IgG)” изследва серумни IgG срещу 108 различни храни

Новият тест “Панел хранителен интолеранс – 108 антитела (IgG)”  изследва серумни IgG срещу 108 различни храни.

На 11.01.2019 г. в Аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се проведе дискусионна среща на тема „ Автоимунитет и хранителен интолеранс “.

Организатори на събитието бяха Лаборатория по клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ (ЛКИ). Участие в дискусията взеха изявени български имунолози, гастроентеролози, ревматолози, представители на пациентски организации и журналисти.

Специален гост на нея беше д-р Едуард Рослер. Той  изнесе лекция на тема „Автоимунитет и пропускливи черва. Синдром на раздразненото черво – наистина ли съществува?”.  От българска страна с лекция се включи гл. ас. д-р Екатерина Иванова – Тодорова, специалист по клинична имунология в Лаборатория по клинична имунология (ЛКИ) на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Тя говори за „Интолеранс към храни при пациенти с автоимунни заболявания”.

Д-р Екатерина Иванова-Тодорова даде специално интервю за Medical News.

Д-р Иванова-Тодорова, изнесохте много интересна лекция на тема  „Интолеранс към храни при пациенти с автоимунни заболявания”. Бихте ли ни разказали най-важното от нея?

В лекцията откроих какво представлява хранителният интолеранс т. нар. нежелана реакция към дадена храна и основната разлика между алергия и непоносимост към дадена храна. Важен е механизмът на възникване да се знаят различните видове и как усиленото производството на специфичните ИгГ антитела срещу храни, засилва симптомите на съществуващо възпалително заболяване.

Има много видове хранителен интолеранс, както към съставки на самата храна, така и към ензими , различни добавъчни субстанции към храните, консерванти и стабилизатори и да не забравим генетичната предизпозиция при автоимунните пациенти като например: мутации в MTHFR, VDR, които сами по себе си са вързани с интолеранс към биогенни амини (хистамин, тирамин). Непоносимостта към храните води до чревно възпаление, което е свързано с неправилно смилане и резорбция на хранителните вещества и понякога до усилване на някои от клиничните симптоми при пациенти с автоимунно заболяване.

Хранителна непоносимост се развива, когато пациентът има (хронично) нарушение на храносмилателните процеси и наличие на дисбаланс в имунните механизми както е при пациентите с автоимунни заболявания.

Хранителният интолеранс с кои автоимунни заболявания може да се асоциира?

За момента интолеранс към храни се асоциира със заболявания известни като колагенози, като по-специално заболявания, при които имаме усилено локално образуване на имунни комплекси, например ревматоиден артрит, васкулити, както и автоимунни заболявания като IBD, MS, автоимунни тироидити, aнкилозиращ спондилит и др.

На кои пациенти, страдащи от автоимунни заболявания и хранителен интолеранс се препоръчва изключваща диета и до кога?

Поставянето на диагноза хранителен интолеранс е много сложно. По препоръки още 1995г на European Academy of Allergology and Clinical Immunology (EAACI), диагноза, свързана с нежелани реакции към дадена храна се поставя при комплексна оценка, включваща клиничните симптоми на пациента и специализираните тестове за конкретния вид интолеранс. Следва елиминационна диета за дадената храна, за период средно от 3 месеца, след което се прави провокационна проба с ниска доза на храната. Ако отново се изявят клинични симптоми, се говори за интолеранс.

Наблюдава ли се полова предиспозиция към интолеранса към определени храни ?

Най-нови данни от 2017г. говорят за преимуществено засягане на женския пол при много от видовете интолеранс към храни.  Това донякъде ми импонира на идеята за половата предиспозицията при автоимунните състояния и доказаната роля на естрогените и поликлоналната активация на автореактивни В-клетки.

Ще разкажете ли малко повече за теста, който вече се предлага от Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“?

Тестът ”Панел хранителен интолеранс – 108 антитела (IgG)” има за цел изследва IgG антитела в серума на пациентите срещу 108 различни храни. Полученият резултат се съпровожда с обяснение в кои от случаите може да подозираме интолеранс към дадената храна и кога стойностите на IgG антителата към храните не говорят за интолеранс. Специалистите от ЛКИ на УМБАЛ ”Св. Ив. Рилски” съветват пациентите да не взимат  решение сами дали дадената храна влияе на симптомите на автоимунното заболяване, както и да не спират основното си лечение. Необходима е консултация с лекуващия лекар, защото едновременното изключването на много храни от хранителния режим може да има негативен ефект върху здравето.

Д-р Екатерина Иванова–Тодорова: Новият тест “Панел хранителен интолеранс - 108 антитела (IgG)”  изследва серумни IgG срещу 108 различни храни

Десислава Накова, Medical News

Д-р Екатерина Иванова–Тодорова: Новият тест “Панел хранителен интолеранс - 108 антитела (IgG)”  изследва серумни IgG срещу 108 различни храни
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email