Проф. Розмарин Влигентарт: При провеждане на CT-скрининг за рак на белия дроб, смъртността пада с 26%

На 19 и 20 октомври в aулата на Acibadem City Clinic Tokuda болница в София  се проведе конференция на тема „How to Write an Article: the Editors’ Experience”.Събитието е част от официалните срещи организирани от Radiology Together и се осъществява с подкрепата на Българското дружество по кардиоторакална радиология, Bracco, Siemens, Acibadem City Clinic Tokuda Болница и Софтуерна Компания. То бе посетено от студенти, специализанти,лекари, фармацевти и други специалисти от цялата страна и чужбина.

По време на форума  проф. Розмарин Влигентарт,секретар на кардиоваскуларната асоциация на радиолозите,изнесе интерактивен уъркшоп за писане на научно ревю.Тя даде специално интервю за читателите на Medical News.

Кои са най-важните неща, на които младите лекари трябва да обърнат внимание при писане на научна статия?

Работата по научна статия започва много преди писането й. Трябва да се формулира дизайна на проучването, както и специфичните въпроси,на които трябва  да отговориш, защото така може да прецениш колко пациенти ще е нужно да изследваш….

Това, което съветвам младите специалисти е да не започват да пишат статията едва след като са завършили проучването,а да започнат да пишат 1-2 седмици след началото на проучването. Така например, започвайки с интродукцията се замисли защо искаш да проучиш дадения въпрос, също записването на методите ще ти помогне да формулираш точно какво правиш, а детайлите от които имаш нужда ще вземеш след това.

Как да се напише подходящ абстракт за всеки конгрес?

 Съветвам абстрактът за статията да бъде наистина последен, непосредствено преди да го изпратиш на осаналите съавтори, защото само тогава си проучил резултатите, извлякъл си изводите от проучването в перспректива и неговата стойност. Докато абстрактът за конференция – това е съвсем друг случай, тъй като можеш да напишеш какво си направил съвсем кратко. Така можеш да напишеш изводите си върху резултатите, които си получил в началото.

Колко е важна младите лекари да имат познания по биостатистика?

Колкото повече, толкова по-добре, но е задължително да имаш базични познания по биостатистика, за да направиш основните анализи чрез програмите. И да имаш лесен достъп до статистици или някой с опит в статистиката, които да проверят изчисленията ти. Правилните статистически изследвания повлияват на резултатите ти и валидността им, което е от първостепенна важност.

Имате няколко статии на тема скрининг на рак на белите дробове. Разкажете ни нещо повече за него?

Това е много актуален въпрос в момента.Показани са финалните резултати, които сочат че при провеждане на CT-скрининг, смъртността е с 26% по-ниска в сравнение с липсата на такъв.

Това е позитивен резултат за дългогодишните пушачи, които могат да се изследват по този начин. Също така може да бъде открит рак в ранна фаза и да избегнем смъртност.

Дали е възможно този метод да бъде приложен и в България в близкото бъдеще?

Отговорът на този въпрос зависи от състоянието на здравната система в България, но със сигурност трябва да има дискусия с правителството и управляващите – да се види дали може да се включи към бюджета.

Трябва ли скринингът на белите дробове (Нелсън триал) да бъде предлагам по-широко и как това е възможно?

Мисля, че отличитената разлика в Нелсън триал, в сравнение с американския метод е в това, че ние използваме обема на белия дроб, а не само диаметъра му. Проблемът с американските резултати е, че  от 1 от 4 души, които са били подложени на скрининг показват положителни резултати.

Тези 25% представляват голяма тежест върху здравната система. При протоколът на Нелсън това число е 10 пъти по-ниско – 2,6%, което прави методът по-ефективен в дългосрочен план. Разбира се, нужен е специален софтуер,който трябва да бъде предоставен, нещо невинаги въможно в някои държави.

Как да мотивираме повече млади специалисти да се занимават пряко с наука ?

В Холандия има курсове за студентите по медицина в 3-4 курс, които имат специални интереси, които са отделни от нормалната учебна програма, които ги подготвят да правят проучвания. Това е лесен начин да получиш обучение от учени, клиницисти и смятам, че е важно да бъдеш запознат с проучванията още на ранен етап от живота си.

Това ти дава по-широк поглед върху медицинската сфера и започвайки рано можеш да получиш дълбоки познания  и опит в методите за проучване, но също така и критично да анализираш нещата, които учиш в университета.

Десислава Накова, Medical News

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email