Първи препоръки за приложението на кетамин при остра болка

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Според нови препоръки за овладяване на острата болка, кетаминът може да бъде използван в различни варианри, включително като самостоятелно лечение, в допълнение към опиоидните аналгетици и в по-малка степен, с интраназално приложение.

Напоследък качествата на кетамина привличат вниманието на авторите в посока лечение на тежка депресия и посттравматично стресово разстройство. Същевременно приложението му в болнични и извънболнични условия за лечение на остра болка става все по-широко поради това, че няма опасност от привикване.

“Целта на препоръките е да предоставят насока за действие на медиците и на самите здравни институции за ползата от кетамина и за конкретните показания за употреба”, обяснява с-р Стивън Коен от “Джон Хопкинс” в Балтимор, Мериленд.

Препоръките са публикувани онлайн на 7 юни в списание Regional Anesthesia and Pain Medicine и са резултат от колективните усилия на Американското дружество за регионална анестезия и Американската академия по овладяване на болката, а документът е одобрен от Американското дружество на анестезиолозите.

Според гайдлайна субанестетични дози от кетамин под формата на инфузия могат да бъдат прилагани при хирургични пациенти, особено при такива, които са с толеранс или зависимост към опиоиди. Той е подходяща опция и при болни със сънна апнея за избягване на дихателната депресия.

Приложението на препаратав субанестетични дози “се използва все по-широко и това е сигнал, че кетаминът е ефективен при остра болка и пациенти, при които няма други възможности за аналгезия” обяснява д-р Коен.

 
Кетаминът е необходимо да бъде избягван при пациенти със сърдечно-съдови заболявания с лош контрол, при тези с активна психоза, при бременни жени, при повишено вътречерепно и вътреочно налягане.
 

Същевременно препаратът трябва да се използва с повишено внимание при чернодробни заболявания като биохимичните показатели се изследват преди приложение. 

Препоръките подчертават, че освен аналгетично действие, кетаминът осигурява амнезия и седация.
 
По отношение на  пероралното приложение доказателствата са “не толкова категорични, но малки изследвания и доклади говорят в полза на ефекта му при остра болка”, посочват авторите.
Те откриват “ограничени” доказателства относно самостоятелното му интравенозно приложение при остра болка, но същевременно добавянето му към опиоидните аналгетици се счита за ефективно. 

 

“Въпреки недостатъците на кетамина, той остава мощен и евтин медикамент при овладяване на острата болка. Смятаме, че приложението му ще става все по-широко предвид все по-трудния за овладяване периоперативен болков синдром и нарастващия толеранс към опиоидните аналгетици.”, заявяват в заключение авторите. 

Те допълват, че са необходими по-подробни проучвания за изчистване на точните показания за приложението му, за определяне на най-подходящата дозировка и режим и за изясняване на дългосрочните нежелани лекарствени реакции.

Използван източник:

  1. Schwenk, Eric,  Viscusi, Eugene,  Buvanendran, Asokumar et al Consensus Guidelines on the Use of Intravenous Ketamine Infusions for Acute Pain Management From the American Society of Regional Anesthesia and Pain Medicine, the American Academy of Pain Medicine, and the American Society of Anesthesiologists Regional Anesthesia and Pain Medicine: June 7, 2018 doi: 10.1097/AAP.0000000000000806

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email