Девин Разави-Шиърър, Център за анализиране на болести: Съвместната ни работа с Българския експертен борд по хепатит В е много успешна

На 25 януари в София се проведе среща на Българският експертен борд по хроничен хепатит В и международната организация „Център за анализиране на болести“ (Center for Disease Analysis – CDA) в рамките на проекта „Bulgarian National HBV Disease Burden Model“.  Целите на срещата бяха изготвянето на ефективен план за елиминиране на хроничния хепатит В в България до 2030 г. съгласно глобалните цели на Световната здравна организация и да се обновят последните данни от лечението на пациентите от всички центрове в страната, които по-късно ще бъдат качени в онлайн платформата Polaris Observatory.

Събитието се осъществи с любезното съдействие на фармацевтична компания Анджелини, която бе поканила представители на CDA, един от които Девин Разави-Шиърър  даде специално интервю за читателите на Medical News. Той е анализатор на биологични данни и биотехнолог към CDA.

Какво представлява Центъра за анализиране на болести – CDA и каква е неговата мисия?

CDA е институция за осъществяване на проучвания в областта на общественото здраве с опит в областта на епидемиологията и моделирането на заболяванията. Мисията на организацията е да изучава комплексни и слабо разбираеми заболявания и да публикува резултати, които да подпомогнат информираността на обществото и вземането на решения от експертите в областта.

Целим по-добро разбиране на заболяванията чрез постигне на консенсус по съответния въпрос след консултации с експерти от дадена страна, в случая България. Изслушаме техните идеи и целим създаване на стратегия за елиминиране на  HBV и HCV до 2030г.

CDA са създатели на проекта Polaris Observatory, бихте ли ни разказали повече за него?

Polaris Observatory е онлайн платоформа, където публикуваме събраните данни от всички експерти по хепатит В и С, които са над 650 от 80 държави. Информацията в нея е достъпна за всеки, по всяко време.

Целта на Polaris е да предостави данни, методи, обучение и анализи, които да подкрепят елиминирането на хепатит В и С в световен мащаб до 2030 г. Дейностите на обсерваторията се наблюдават от независим консултативен съвет с представители на световни здравни организации, академични институции, организации за изучаване на черния дроб, граждански обединения и донори.

Девин Разави-Шиърър, Център за анализиране на болести: Съвместната ни работа с Българския експертен борд по хепатит В е много успешнаБихте ли направили обобщение на срещата между CDA и Българския експертен борд по хроничен хепатит В в София?

Много съм доволен от това събитие. Обсъдихме всичко, което искахме и всеки път, когато имаме възможност да се видим на живо, е много по-полезно, защото покриваме основните точки и обновяваме наличните данни. Това ни позволява да създадем стратегия за бъдещите си планове.

Как бихте оценили колаборацията си с Българския експертен борд?

Изключително съм доволен от работата ни с тях. Те винаги предоставят нова информация, честни са и ни държат винаги в течение.

Къде се намира България на световната карта в борбата за елиминиране на хепатит В?

България показва страхотни резултати в елиминирането на инфекцията при деца до 5 годишна възраст, защото от 1992 г. ваксината за хепатит В е задължителна и е част от имунизационния календар на страната. За съжаление, в общ план България трябва да измине още дълъг път до желаната крайна цел и резултати.

CDA вече има един съвместен проект с Българския експертен борд, който е свързан с хепатит С.  Бихте ли разказали малко повече за него?

Много сме доволни от  продуктивната работа с Българския експертен борд относно проекта за хепатит С, като резултатите са публикувани в онлайн базата на Polaris Observatory. Данните сочат приблизително виремично преобладаване (92 000 случаи през 2015) и стратегия за елиминиране на заболяването според изискванията на СЗО до 2030 (диагностицирани 90%, лекувани 80%, спад на смъртността от заболяването 65%).

Тези данни бяха публикувани в Journal of Viral Hepatitis през 2017. Докато виремичните случаи с хепатит С в България намаляват, смъртността и заболеваемостта от чернодробни заболявания ще нараства с 30% до 2025. Страната може да промени тези резултати като увеличи годишно броя на диагностицираните и лекуваните пациенти до 2025.

Миналата година България почти удвои броя на лекуваните спрямо предходната и премахна почти всички ограничения свързани с терапията, като това допринесе за значим прогрес към целта на СЗО.

Линк към данните:  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jvh.2017.24.issue-S2/issuetoc

Девин Разави-Шиърър, Център за анализиране на болести: Съвместната ни работа с Българския експертен борд по хепатит В е много успешнаПланира ли CDA нови бъдещи проекти и какви са те?

CDA има високи амбиции за постигане на целта на СЗО за елиминиране на хепатит В и С глобално до 2030г. Целият екип постоянно обновява информацията от данни в базата ни, за да има актуална информация за глобално и държавно развитие по проблема.

Наскоро финансирахме Global Procurement Fund (GPRO), неправителствена организация, която има за цел да осигури лицензирани, по-евтини диагностични методи за хепатит за определени държави с по-нисък статут. За повече информация, моля посетете сайта ни: www.cdafound.org

Лора Василева, Medical News

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email