Проф. Николай Габровски: Да се говори, че “Пирогов” не функционира добре, не отговаря на истината

Заплатите в “Пирогов” не са намалявани, както твърдят протестиращи медици, заяви пред NOVA зам.-директорът Олег Чолаков. Той обясни, че става дума за забавено изплащане на сумите, известни като допълнително материално стимулиране. Такива суми обаче получавали малко от работещите в спешната болница.

Заради неразплатени дългове с доставчици, които заплашвали да блокират сметките на болницата, директорът разпоредил допълнителните пари да не се плащат през октомври и сега предстояло да бъдат дадени за два месеца.

Заплатите в “Пирогов” не намаляват, а непрекъснато растат, най-малкото заради повишаването на минималната работна заплата, обясни Чолаков, цитиран от в. “Дневник”.

Той обяви и че протестиращите много добре знаят, че е изоставено решението работещите в травматологичното и хирургичното отделение да бъдат преназначени. Това пък се налагало, защото преди време е решено двете отделения да се преструктурират.

При това положение по Кодекса на труда следвало всички да бъдат преназначени и при това положение това е щяло да бъде с първоначален договор на изпитателен срок.

Пред БНТ проф. Николай Габровски, заместник-директор по лечебната дейност в лечебното заведение, обясни, че цените на медикаментите и консумативите в болницата през тази година, в резултат на допълнителни споразумения към договори, са намалени между 10 и 30%. В ежедневната работа харчим по-малко, отчете той.

По думите му през болницата минават над 300 000 души всяка година. През 2017 г. има ръст от 17% – 4600 души месечно. За нас това е ръст на доверие, при големия избор на лечебни заведения. Да се говори, че “Пирогов” не функционира добре, не отговаря на истината, заяви той.

Кадрови дефицит в болницата, който да пречи на работата, няма. Постоянно напускат кадри, някои от тях се връщат. Все по-трудно ни е обаче. В “Пирогов” работят над 2100 души, имаме във всички области подготвени специалисти, каза още проф. Николай Габровски.