Проф. Николай Габровски: Да се говори, че “Пирогов” не функционира добре, не отговаря на истината

Заплатите в “Пирогов” не са намалявани, както твърдят протестиращи медици, заяви пред NOVA зам.-директорът Олег Чолаков. Той обясни, че става дума за забавено изплащане на сумите, известни като допълнително материално стимулиране. Такива суми обаче получавали малко от работещите в спешната болница.

Заради неразплатени дългове с доставчици, които заплашвали да блокират сметките на болницата, директорът разпоредил допълнителните пари да не се плащат през октомври и сега предстояло да бъдат дадени за два месеца.

Заплатите в “Пирогов” не намаляват, а непрекъснато растат, най-малкото заради повишаването на минималната работна заплата, обясни Чолаков, цитиран от в. “Дневник”.

Той обяви и че протестиращите много добре знаят, че е изоставено решението работещите в травматологичното и хирургичното отделение да бъдат преназначени. Това пък се налагало, защото преди време е решено двете отделения да се преструктурират.

При това положение по Кодекса на труда следвало всички да бъдат преназначени и при това положение това е щяло да бъде с първоначален договор на изпитателен срок.

Пред БНТ проф. Николай Габровски, заместник-директор по лечебната дейност в лечебното заведение, обясни, че цените на медикаментите и консумативите в болницата през тази година, в резултат на допълнителни споразумения към договори, са намалени между 10 и 30%. В ежедневната работа харчим по-малко, отчете той.

По думите му през болницата минават над 300 000 души всяка година. През 2017 г. има ръст от 17% – 4600 души месечно. За нас това е ръст на доверие, при големия избор на лечебни заведения. Да се говори, че “Пирогов” не функционира добре, не отговаря на истината, заяви той.

Кадрови дефицит в болницата, който да пречи на работата, няма. Постоянно напускат кадри, някои от тях се връщат. Все по-трудно ни е обаче. В “Пирогов” работят над 2100 души, имаме във всички области подготвени специалисти, каза още проф. Николай Габровски.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email