VIII Национален конгрес по интервенционална кардиология събра над 300 медици от България и света

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

В момента в Гранд хотел Пловдив се провежда VIII Национален конгрес по интервенционална кардиология. Събитието, организирано от Българското дружество по интервенционална кардиология, продължава до утре. В  рамките на форума над 300 медици от България и света обсъждаха новостите в света на инвазивното лечение на сърдечносъдови заболявания.

“Конгресът и тази година е на международно ниво,  както като представителност на делегатите, така и като споделени постижения в областта”, каза доц. Кирил Карамфилов – член на УС на Дружеството на кардиолозите в България.

„На конгреса бяха представени и обсъдени всички най-нови решения в областта, включително съвременните световни и европейски препоръки, които включват все повече минималноинвазивното интервенционално лечение като стандарт и при заболявания, които до този момент са лекувани препоръчително с отворена хирургия – стволови стенози, структурни и клапни заболявания, сложни коронарни запушвания и др.“, допълни той.

“Все още за нас са предизвикателство клапните заболявания. Това са скъпо струващи методи, но съм сигурен че най-много до 10 години инвазивната кардиология ще се занимава по равно с лечение на коронарни артерии и на структурни заболявания”, каза д-р Валери Гелев, председател на Дружеството по интервенционална кардиология.

По време на събитието, десет пациента получиха шанса да се лекуват чрез най-иновативните миниинвазивни сърдечносъдови интервенции, приложени от водещи специалиси от България и света. Процедурите бяха излъчвани на живо на кадиологичния конгрес, а напътствия и дискусии относно хода на процедурите получаваха от едни от най-добрите инвазивни кардиолози в света.

“Това е един от най-добрите методи за обучение, защото в нашата професия 50% от успеха е плод на работа, 40% на гледане и останалото се дължи на четене”, сподели д-р Гелев.

Проф. Джордж Сианос (Университетска болница Солун, Гърция) – един от чуждите лектори сподели, че поредното му идване в България е потвърдило мнението му, че българските специалисти са на международно ниво. “Преди семица аз и д-р Гелев бяхме на едно от най-значимите събития в областта в Денвър, САЩ, и мога да ви уверя, че това, което беше представено като постижиния там, видях приложено от българските лекари в катеризационните днес тук”, каза Проф. Сианос.

Д-р Гелев припомни, че тази година се навършват 40 години от първата направена ангиопластика и 15 години от поставянето на клапа по ендоваскуларен път. “За тези години е направено страшно много в сферата на инвазивната кардиология, а бъдещето е в усъвършенстването на наличните методи за лечение на заболявания на сърцето, което беше обект на този форум.”

Освен проф. Сианос, международни гости на събитието бяха проф. Ив Лувар (Болница „Клод Галиен”, гр. Куинси-Су-Сенар, Франция), д-р Тиери Льофевър (Институт „Жак Картие”, гр. Маси, Франция), проф. Хайм Даненберг (директор на Израелски Университетски медицински център „Хадаса”, Йерусалим, Израел), проф. Нараянсвами Срийрам (детски кардиолог и електрофизиолог, Университетска болница Кьолн, Германия), д-р Горан Оливекрона (Университетска болница „Скейн”, гр. Лунд, Швеция)и д-р Щефан Тогвайлер (TAVI expert, Сърдечен център Люцерн, Швейцария).

Д-р Ана-Мария Младенова, Medical News