Д-р Цветелина Тотомирова: Коварството на диабета се крие в усложненията

На 22-24 септември 2017г. в град Несебър се проведе XI Национален конгрес на Българската диабетна асоциация с международно участие.

Д-р Цветелина Тотомирова, лекар и асистент в Клиника по ендокринология, ВМА София, завършва медицина в Медицински университет – София през 2002 г. с отличие, придобива специалност „Вътрешни болести“ и „Ендокринология и болести на обмяната“, с научна и образователна степен „доктор“, член е на Управителния съвет на Българска диабетна асоциация.

Д-р Тотомирова даде специално интервю за Медикъл Нюз относно ролята на диабета в съвременното общество, своевременното му диагностициране и най-често срещаните му усложнения

Д-р Тотомирова, от кога участвате в конгреса и какво е значението му за Вас като специалист?

Последните шест години участвам редовно в конгреса, защото ми предоставя редица възможности. Първо – да представям своите разработки, второ – да се срещна с множество колеги, пациенти и изявени специалисти от различни области, с които да обсъдим нашите трудности. Защото, всъщност, това е проблемът на ежедневието, че не е само работата, а трябва да си сверим и часовниците.

Бихте ли ни разказали за ролята на диабета в съвременното общество и защо е важно да му обърнем внимание?

Статистиките показват, че броят на заболелите от захарен диабет в световен мащаб, в това число и в България, се увеличава все повече. За съжаление, начинът ни на живот, стресът, затлъстяването, генетичната обремененост водят до реално зачестяване на заболяването, като по този начин неговото значение за обществото нараства. Аз лично, не познавам нито един човек, който да няма поне един близък, който да е с диабет.

Тези факти налагат ангажираност от страна на обществото, всеки трябва да бъде запознат със заболяването и начините на лечение. От друга страна, ако не познаваш разнообразните възможности за терапия, няма как да се получи оптимален контрол и няма да постигнем това, което целим, а именно – превенция на усложненията и осигуряване на нормален начин на живот.

Защо е важно своевременното диагностициране на захарния диабет?

Диабетът се лекува много по-лесно в самото начало. Всъщност лекува е много общо понятие, защото ние не излекуваме, тъй като това е едно хронично прогресивно заболяване.

Но, когато нещата са в самото начало и сме в предиабетен стадий, възможностите за контрол и отлагане на реалното настъпване на заболяването, са много по-големи и реално осъществими. Това е от изключително значение за превенцията на заболяването в групата на пациентите с висок риск.

Д-р Тотомирова, кои са най-тежките и често срещани усложнения при пациентите с диабет?

Коварството на захарния диабет се изразява точно в това, че засяга всички органи и системи. Няма орган, който да остава пощаден при развитие на хроничните усложнения. Това, за което най-често мислим и наблюдаваме постоянно са: сърдечно-съдовата система, очите, бъбреците, крайниците по отношение на развитието на полиневропатия и също – възникването на нелечими язви и рани, които могат да доведат до увреждания, развитие на диабетно стъпало и в крайна сметка – до ампутации, нещо, което много ни притеснява на този етап.

Можем ли да намалим смъртността от сърдечно-съдови инциденти при диабетици?

Сърдечно-съдовите рискови фактори и смъртност са значимо по-изразени при пациентите с диабет и наистина има необходимост да търсим лечение, което да цели редукция на този риск. Трябва да се стремим да постигаме оптимален контрол.

За щастие, през последните години на пазара имаме  лекарства, които доказано спомагат за намаляването на този риск. Тези медикаменти допринасят от една страна за това нивото на кръвната захар  да е нормално, но от друга – допълнително протектират съдовете и сърцето. Възможностите за лечение сега са много по-големи, в сравнение с положението преди няколко години, но разбира се, този проблем все още остава  актуален.

Как пациентите с диабет трябва да контролират състоянието си?

Препоръчваме на пациентите със захарен диабет редовно да обръщат внимание на своето състояние, проследявайки гликирания хемоглобин поне на три месеца. В зависимост от лечението, дали са на перорална терапия или на инсулин, препоръките са за по-често или по-рядко следене и на кръвните захари чрез убождане на пръста и замерване с глюкомер.

Трудно ли се постига добър контрол на диабета?

Може би, би трябвало да кажа, че не е трудно, но за съжаление много малко пациенти или поне много по-малко отколкото искаме, постигат оптимален контрол. Смята се, че от възрастното население около 30 процента постига таргетните нива. Самият факт говори, че явно не е лесно, а би трябвало да се получава. Имаме много лекарства, обучени са пациентите, явно някъде се къса връзката.

Д-р Тотомирова, кога казваме, че диабетът е добре контролиран?

За да приемем, че захарният диабет е оптимално контролиран, е необходимо гликираният хемоглобин да бъде в рамките на желаните граници. Препоръките са да бъде под 7 %, въпреки че на този етап тази стойност се определя от общото състояие на организма, възрасттта на пациента, дали има усложнения и придружаващи заболявания.

Друг метод за проследяване е честото замерване на кръвните захари, защото в крайна сметка гликираният хемоглобин се повлиява от допълнителни фактори, т.е. необходими са поне два параметъра, които да засечем, за да кажем, че пациентът е добре контролиран.

Какво е Вашето послание към пациентите с диабет?

Това, което искам да кажа на пациентите е, че всъщност не трябва да разчитат само на нас в лечението на заболяването. Именно те са тези, които държат съдбата си в ръце и те са тези, които определят дали едно лечение ще има ефект, дали ще постигнат това, което сме им предначертали или не.

Румена Савова, Medical News

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email