Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Проф. Петер Милденбергер: Спешната радиология става все по-актуална, но е и много скъпа

На 2-ри и 3-ти юни 2017 г. в Аула „Токуда“ на Аджибадем Сити Клиник Токуда Болница под егидата на Българското дружество по кардиоторакална рентгенология се проведе Шеста поредна среща на специализантите по образна диагностика. Събитието беше на тема „Спешна радиология“ и имаше за цел да събере на едно място специалисти и специализанти както от сферата на радиологията, така и лекари от други области.

Специално видео интервю за Medical News даде проф. Питър Милденбергер, председател на Европейскта общност по радиология (ESR) по професионални въпроси и икономика в радиологията, който изнесе презентация на тема “Мениджмънт в спешната радиология”.

Проф. Милденбергер, бихте ли споделили кои са предизвикателствата в сферата на управлението на спешната радиология?

Мисля, че като цяло проблемите относно финансирането са подобни в Германия и тук в България. Спешната радиология е много скъпа, тъй като се изисква подготовка за всички спешни случаи, като реално целия департамент трябва да бъде готов да ги поеме, което изисква много средства и за съжаление не е винаги възможно.

Например в Германия имаме много високо реинбурсиране на кардиологичните процедури, но то е доста по-ниско що се отнася до тези при спешните състояния.

Основната тема на конгреса е концентрирана върху спешната радиология. Съгласен ли сте, че спешната медицина става много популярна тема в световен мащаб?

Считам, че тя е тема на разискване от много години в доста държави, като става все по-актуална, тъй като в днешно време освен рентген има достъп до компютърна томография (КТ) и магнитен резонанс (МРТ), като КТ е основната диагностична процедура при трудни случаи.

Особено коморбидните пациенти трябва да имат достъп до добра КТ диагностика на потенциално сериозните проблеми. При пациенти с травми и гръбначна нестабилност или мозъчни увреди, най-добро изследване, разбира се, е МРТ. Радиологията трупа все по-голяма популярност.

Бихте ли споделили опита си от спешната радиология във Вашата клиника? В презентацията си засегнахте някои ключови точки…

Аз мога да кажа, че при нас има колективен подход – имаме сектор по травма, анестезиология и радиология. Радиологията винаги е част от планирането и вземането на решения относно терапията и се явява първа линия в подхода към пациента. Това е прогрес спрямо позицията ни отпреди години.

Пациентът има възможност веднага да бъде положен на КТ изследване, което дава възможност за преценка на фрактури или да бъде засечено кървене и на следващ етап да се пристъпи съответно към емболизация. Това повишава качеството на здравната услуга.

Вижте цялото видео интервю с проф. Петер Милденбергер:

Д-р Петра Василева, Medical News

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email