Д-р Десислава Кателиева: Хората, които изградиха реформата в Спешната помощ, вече не са в МЗ

Лекарите от Спешна помощ са притеснени от случващото се в здравeопазването и изпратиха 5 въпроса към служебния кабинет. Д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в Спешна помощ, отправи крикити към правителството пред Bulgaria ON AIR.

“От години има проблеми със Спешната помощ. Бяха приети концепции за развитие и медицински стандарт по спешна медицина. С идването на служеното правителство виждаме, че такива няма”, сподели тя.

Според нея директорът на “Пирогов” е бил уволнен унизително. Той вече няма да бъде национален консултант на лекарите и това става само дни преди ВАС да излезе с решение за стандарта по спешна медицина, стана ясно още от думите й.

Хората, които изградиха реформата в Спешната помощ, вече не са в министерството на здравеопазването. Предстои остър завой в Спешната помощ, за който нашата система не е готова”, категорична е д-р Кателиева.

Тя допълни, че частните болници не искат да има стандарт, за да практикуват спокойно и че те се въртят около новите структури на здравното министерство.

Д-р Кателиева предупреди, че с премахването на стандарта няма да има правила, нови линейки и ремонти в спешните отделения.Медиците ще напишат декларация с оценка за работата на служебното правителство, ако не получат отговори на зададените въпроси.

Бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков се надява след този призив служебното правителство да отговори и да покаже пътя, по който ще се развива спешната медицина. Запитан дали смяната на ръководството на “Пирогов” е мотивирана от служебния кабинет, той бе категоричен, че не е чул никакви мотиви.

“Има интереси да не се случват нещата по правилния начин, а всеки да ги прави както си иска”, посочи д-р Пенков.