367 млади лекари от МУ-София получиха днес дипломите си (галерия)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

367 млади медици положиха днес Хипократовата клетва. Випуск 2016 на Медицинския факултет кум Медицински университет-София получи официално дипломите си.

206 от тях са българи, 161 чужденци от Сирия, Турция, Гърция, САЩ, Израел, Кипър и Япония.

Отличници от Випуска са 73-ма, а единственият пълен отличник е д-р Виктория Борисова, която получи наградата „Златен Хипократ“

„Изключително доволна и удовлетворена съм. Това е резултат на изключителен труд. Много съм благодарна на семейството ми, на всички мои преподаватели и колегите ми. За мен е огромна чест да съм сред тях днес“, сподели д-р Борисова

Абсолвентите масово ни споделиха, че медицината е била тяхна мечта още от ученици.

„Винаги съм харесвал биологията, такъв беше и профилът ми в гимназията. От нея пък по естествен път стана ясно, че интерес ми е основно човекът, много повече от животните и растенията. Нямам обаче съмнения, в това, че баща ми и дядо ми, които също са лекари, са повлияли много“, сподели за Medical News д-р Георги Попов

 „От седми клас, когато започнах да уча биология и химия, реших че медицината е за мен. Въпреки шестте години и половина усърден труд, безсънни нощи и много стрес, не се отказах нито за миг.“, разказа д-р Симеон Георгиев.

В първата си реч като декан на Медицински факултет, чл.кор. проф. Иван Митов призова младите си колеги да работят в България и да не спират да се учат. В същата насока се изказа и новият ректор на МУ-София, проф. Виктор Златков.

И въпреки проучването, че 75% от завършилите през 2015 г. Медицинския университет в София искат да работят в чужбина, преподавателите могат да бъдат спокойни – голяма част от застаналите пред микрофона ни днес абсолвени признаха, че искат да работят като лекари у нас, а някои от тях вече са и зачислени за специализация.

„Всичките ми усилия се възнаградиха – вече съм лекар-специализант по урология в „Пирогов“, дори преди дипломирането си“, сподели д-р Георгиев. Д-р Мирела Петрова пък вече една седмица специализира офталмология в ИСУЛ.

И дано наистина повечето от тези 367 млади медици останат в България, понеже от работещите в момента в страната около 31 хиляди лекари, тези до 30 години са само 8,8 процента, а всеки трети е на възраст между 51 и 60 години.

На промоцията на Випуск 2016 присъстваха редица официални гости. Малдите лекари получиха поздравления от премиера в оставка Бойко Борисов, от министъра на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов и от представители на Български лекарски съюз.

Водеща на церемонията беше Евлина Павлова от предаването „Аз обичам България“, а за настроението на присъстващите се погрижиха певицата Десислава Добрева и една от завършващите лекарки – д-р Елеонора Василева, която демонстрира невероятни певчески умения.

Випуск 2016 на МУ-София символично предаде “факелът на човечността” на колегите си от първи курс, които обещаха да го пазят отговорно и на свой ред да го предадат на по-малките си колеги при дипломирането си.

Нези Низамова, председател на Асоциацията на студентите медици в България произнесе много искрено и прочувствено приветствие към най-младите лекари у нас:

“Не съм от позиция да ви давам съвети, но Ви пожелавам да бъдете здрави и да дарявате здраве. Дерзайте и прославяйте нашето изкуство в България и по света”

Преди полагането на Хипократовата клетва, с едноминутно мълчание всички 367 млади лекари и техните близки почетоха паметта на трагично загиналия колега и приятел на Випуск 2016 – Илиян Пенев.

Medical News пожелава на Випуск 2016 на добър път!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email