Нези Низамова към абсолвентите: Запазете живота си чист и свещен, както и нашето изкуство (видео)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

367 млади медици положиха днес Хипократовата клетва. Випуск 2016 на Медицинския факултет кум Медицински университет-София получи официално дипломите си.

Нези Низамова, председател на Асоциацията на студентите медици в България произнесе много искрено и прочувствено приветствие към най-младите лекари у нас:

Скъпи абсолвенти,

Знам,че сте чакали този момент с огромно нетърпение. Днес виждате края на едно 6-7 годишно лутане….., а по-скоро пътуване към себе си, търсене на обосновка за избора, който сте направили. Вижда се края на безсънните нощи над дебелите учебници, края на кофеиновата интоксикация и….началото на същото… на n-та степен.

Този випуск е по-специален за мен. Все пак сред вас се намират хората, които ме въведоха в този коварен свят, две години преди да пристъпя прага на Университета…и то по какъв начин.

Замъкнахте ме в дисекционната по анатомия, където ми облякохте бяла престилка и напълнихте белите ми дробове с формалин, след което ме заведохте да обядвам – пиле с ориз. Добър апетит!

А сега малко носталгия…Върнете се назад към първи курс, когато още не се познавахте – точно затова се харесвахте. Помнихте ли как плашехте малките си колеги с изпитите по цитология, анатомия, патология,, вътрешни болести и т.н., давахте ни съвети при кого да сядаме на изпит, как да отговаряме със заучени фрази….Как ни плашехте с тежките сесии на втори и трети курс и с право….но все пак…как по микробиологияяяя (гледа към Декана, който е професор по тази дисциплина, цялата зала избухва в смях).

Не съм от позиция да ви давам каквито и да било съвети, а и това не е целта ми.

Мога единствено да Ви пожелая  да бъдете здрави и да дарявате здраве, да споделяте натрупаното здраве с всеки, който го потърси и да бъдете решителни за пътя, по който ще поемете, за да бъдете безкрайно щастливи.

Запазете живота си чист и свещен, както и нашето изкуство, защото Оmnium artium medicina nobilissima est (Медицината е най-благородното изкуство).

Но, ако искате да бъдете в крак с последните тенденции в медицината, моля отделяйте повече време за бг мама!

Днес е петък тринадесети, но не се безпокойте – вие вече прескочихте прага, ние по-малките да му мислим…

Скъпи колеги, дерзайте и прославяйте нашето изкуство в България и по света! Обичаме Ви!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email