Изследователи обсъждат ролята на апендикса в поддържането на имунитета

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Изследователи от университета Мидуестърн в Аризона твърдят, че апендиксът все още има, макар и слаба, функция в помощ на имунната система и не е само рудиментално образувание.

Според поучването, публикувано в ScienceDirect, ролята на апендикса е, от една страна, да катализира имунни клетки в сляпото черво, и от друга – да складира и освобождава при нужда полезни бактерии в червата.

Учените изследвали не само човешкия апендикс, но и органа, срещаш се при повече от530 животински видове от целия свят, включително шимпанзета, кучета и гризачи.

Наличието му при разнородни видове, които живеят в съвсем различни условия и имат различни хранителни навици, подсказало на изследователите, че това не е пропуск в еволюцията.

Изследванията разкриват, че животните, които имат апендикс, имат и по-висока концентрация на лимфоидна тъкан в сляпото черво, която помага за генерирането на имунен отговор при инфекции в тялото. Имало ясна връзка и между наличието на малкия орган и плътността на стената на цекума.

Екипът от изследователи твърди още, че апендиксът може да работи като резервоар за бактерии, така че когато червата се изчистят от микроорганизми по някаква причина, той да запълни до известна степен липсите. Тази част от тезата им обаче все още не е потвърдена.

Точно в тези случаи според изследователите би трябвало да се активизира апендиксът и да освободи нова доза полезни бактерии, които да поселят наново червата. Те са потвърдили, че здравият апендикс е пълен с такива полезни микроорганизми, само че в хода на изследванията им процесът на освобождаването им не е бил наблюдаван.

Същата теория защитават и други учени за пръв път преди 10 години, но отново без конкретни находки.

От американския университет признават, че без апендикса може да се живее напълно нормално, но настояват, че той все пак има, макар и малка, функция в помощ на имунитета.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email