РИА Новости: 3D-принтирането ще позволи на пациентите сами да синтезират медикаменти

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Възможно е развитието на 3D-принтирането в бъдеще да позволи на пациенти да създават медикаментите, предписани им по рецепта в домашни условия. Това съобщиха учени на здравна конференция в Дубай, пише РИА Новости, цитирана от специалисти. “Мениджър”.

Според специалисти по здравеопазването в Дубай, тази технология би била пприможима предимно при хора с хронични заболявания. По тяхно мнение е възможно по този начин и да се намалят разходите за скъпоструващи лекарства, каквито са противораковите медикаменти.

Компанията FabRx от Великобритания, която се занимава с развитието на тази технология във фармацевтичната сфера, представи на форума своите нови разработки.

“Нашата идея е да внесем тази технология в болниците, клиниките и дома. Пациентите биха могли да “напечатат” правилната дозировка или комбинация от лекарства сами. При правилното използване, този метод би бил по-евтин и бърз за пациентите. В този момент болниците не произвеждат лекарства, но това може да се промени и да позволи на медицинските центрове да започнат свой собствен производствен процес”, заявява представител на компанията Алваро Гоянес.

Фармацевтите ще определят точната дозировка за всяка заготовка, която ще бъде използвана за печатането на партида от таблетки. Заготовките ще се продават на болните, които ще си печатат лекарства със собствено оборудване. Това ще намали риска от производство на фалшиви лекарства.

Този метод вече е бил тестван върху животни, но разработчиците все още се нуждаят от около две години, за да получат одобрение от регулаторните органи. Достъпът до оборудване за 3D-принтиране на лекарства у дома ще бъде строго контролиран. Той ще бъде възможен само с помощта на специални кодове за достъп, подобни на тези до банковите сметки.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email