НЗОК: Всички болници ще имат договори поне за по едно легло от специалност

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Всички лечебни заведения ще получат договори с НЗОК, заяви за в. “Сега” подуправителят на Касата Иванка Кръстева.

Институцията стартира сключването договорите с болнците за финансиране през 2016 г., но тази година тя вече трябва да се съобразява и с Националната здравна карта, според която у нас има малко под 2500 излишни легла за активно лечение.

Те са основно терапевтични и хирургични, а най-много над нужното са леглата в Пазарджик, Пловдив и София.

Министерството на здравеопазването издаде наредба как да се определя в областите с повече легла кои болници да имат предимство.

Това са големите лечебни заведения, които имат спешни отделения и приемат тежките случаи.

От Касата обаче зависи да избере по каква методика да сключва договорите – например, ако в Пловдив хирургичните легла са 80 в повече, дали изцяло да откаже договори на по-малките болници, които нямат предимство според нормативната база, или все пак да сключи контракти с всички лечебни заведения, макар и за по-малко легла от предни години.

Всички болници ще получат договори поне за по едно легло от специалност”, увери Кръстева.

Кой каква квота и съответно – финансиране да получи, ще се определя спрямо това колко пациенти са хоспитализирани в съответната болница през 2015 г.

Не е ясно ще доведе ли това до съкращаване, или преструктуриране на излишните легла.

Ако дадено отделение няма достатъчно голям паричен лимит, спуснат от НЗОК, за да се издържа, самото сключване на договор няма да му помогне.

Според министър Петър Москов основната идея е излишните легла за активно лечение да се преобразуват в такива за долекуване и дългосрочни грижи.

Ето защо НЗОК вече ще финансира 3 нови клинични пътеки за долекуване след инфаркт, инсулт и тежки операции.

___________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email