МЗ търси начини лечебните заведения да не бъдат търговски дружества

Здравното министерство търси под каква юридическа форма болниците да престанат да бъдат търговски дружества, заяви заместник-министърът д-р Ваньо Шарков на конференция за доходите в здравния сектор. 

Според д-р Шарков неравномерното заплащане на лекарите се дължи в известна степен и на статута на лечебните заведения, които в момента се регистрират по Търговския закон.

“По отношение на Търговския закон, абсолютно съм съгласен. Опитваме се да намерим чисто юридическата страна и сме готови на всякакво съдействие от страна и на КНСБ, и на “Подкрепа”, това нещо да можем да го случим. “, заяви д-р Шарков и продължи:

“Големият проблем със задълженията на тези лечебни заведения и как се излиза от тях, но безспорно това, което трябва да направим, е да вървим към колективния трудов договор, да постигнем добра договорка в него, от която да не може да се слиза на по-ниско ниво.”

“Труден е разговорът с работодателските организации, съгласен съм, защото винаги досега се казваше: “МЗ не може да ни каже какви заплати да даваме в нашите болници, все пак ние сме търговски дружества”. Затова този разговор е изключително труден”, коментира още д-р Шарков.

___________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email