Разказа на един български лекар реализирал се в Германия

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„Моята одисея започна през 1996 година поради икономически и редица  други причини. След дълъг период на безработица и никаква перспектива  за успешна реализация като ново-завършил лекар се отправих към Германия да търся щастие.

Още в самото начало стана ясно, че никой не ме е чакал с отворени обятия!

В началото се наложи да работя не по професията ми до момента, в който получих разрешение за работа като лекар. Преди  2007 година всеки лекар, който не е завършил медицинското си образование  в Германия, но  желае  да работи в бранша на територията на Бундесрепубликата трябва да работи една година без заплащане.

През този период от време му се дава шанса да привикне към  системата на  работа в немска клиника, да усъвършенства езиковите си познания и в края на така наречената практика получава сертификат от началника на отделението. На базата на този сертификат и един голям списък с документи,  година и половина по- късно аз вече притежавах своето разрешение за работа като лекар в Германия.

През 1997 година в Германия все още нямаше глад за лекари, по-скоро обратното. Моите шансове за започване на специализация  по гинекология се оказаха нереална цел. Започнах да пиша молби за работа, които изпращах всекидневно до клиниките и с нетърпение очаквах техните отговори. Изпратих около стотина молби, от които получих едва девет или десет мили отрицателни отговора.

След  един известен период от време, благодарение на доброто стечение на обстоятелствата и помощта на моята съпруга, която от една година работеше като рентгенов лаборант в малка регионална болница, получих моята първа покана за разговор през есента на 1998 година. Бинго! Започвам в отделение по обща хирургия в област Долна Бавария. Специалност, която се кълнях, че никога няма да работя.

Да, ама не! Започнах  с намерението да остана най-много 6 месеца. Останах три години. Работа, работа, работа. С шефа си паснахме много. Той ме мотивираше непрекъснато и сърце не ми даваше да тръгна в друга посока. След три години трябваше да реша – оставам или не.

Натрупаният професионален опит и езиковите  познания, придобити за този период ми отвориха следващата врата и така започнах специализация по урология в университетската клиника в Ерланген.

След добрия старт в тази клиника пътя ми продължи през няколко други клиники, обхождайки Германия и събирайки опит, до момента в който се установих в една клиника в Байерн, където имах шанса да основа урологично отделение.

Междувременно моята съпруга  основа своя агенция (CT Personalvermittlung)  за посредническа дейност на медицински кадри и от шест години е една от най-успешно реализиращата специалисти от България, които търсят място на немския пазар.

Връщайки се във времето и сравнявайки стандартите и многобройните  различия в системите на двете страни, както и тънкостите за водене на писмена кореспонденция, препоръчвам на всички колеги  да се доверят  на специализирали се в посредничеството професионалисти,  които работят напълно безплатно за кандидатите си, защитават интересите им пред работодателите и се грижат за многостранните битови и протоколни формалности в началния стадий след  назначението, осигурявайки квартира, съветват относно необходимите осигуровки, банкови сметки , регистрация в лекарската камара, признаване на придобития в родината трудов стаж (което е много важна предпоставка за тарифното групиране) и много други въпроси, които биха възникнали  след преместването тук.

От личен опит мога да потвърдя колко време, нерви и финанси могат да се спестят, оставяйки подобни агенции да се погрижат за кандидатите си. Аз лично съжалявам , че по мое време нямаше подобни услуги.

Д-р Тодоров

logo_Hristina2

Wolf-Keller-Str.9, 95326 Kulmbach/ Deutschland

Христина Тодоров

Tel.0049(0)9221 8275262

Mobil:0049(0)151 4450 3333

E-Mail:info@ct-personalvermittlung.de

www.ct-personalvermittlung.de

В качеството си на агенция, локализирана в пределите на Германия и специализирана в посредничеството на  медицински кадри, ние отваряме врати на  лекари от всички специалности и нива на специализация, владеещи  немски език на  добро ниво (B2 ) към желаната болница в Германия.

Използвайте атрактивните ни предложения за възможности за: квалификация след дипломиране и успешна професионална, и лична реализация, предлагани в Германия.

Нашето посредничество е напълно безплатно за Вас!

Ако проявявате интерес на Ваше разположение са нашите консултанти в Германия :

г-жа Хр. Тодорова  и г-жа Крил /Тел.+49 9221 82 75 262

които  очакват да се свържете с тях по удобно за Вас време и с удоволствие ще Ви посъветват относно Вашите бъдещи намерения.

За повече информация, не се колебайте да посетите и фирменият ни сайт.За контакти :CT Personalvermittlung

Wolf-Keller-Str.9, 95326Kulmbach /Deutschland

ctodorov@t-online.de , www.ct-personalvermittlung.de, Linked in: Christina Todorov- CT personalvermittlung.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email