Москов се извини отново на джипитата и им подаде ръка

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Д-р Петър Москов декларира, че е отворен за диалог с общопрактикуващите лекари.  “Това е така и през последната година и половина и всяко конкретно предложение, което е аргументирано, е било прието”, заяви той пред “Дарик”. Министърът се извини отново на джипитата, че тяхното мнение не е било взето още в началото на преговорния процес.

Москов напомни, че след разговорите с личните лекари техните предложения са приети и вече са част от протоколите на Здравната каса.

Министърът изрази мнение, че понастоящем, ако има някакви протести, те са свързани с това, че “някакви хора не желаят да има някакъв контрол върху начина, по който се изразходва публичният ресурс”.

По повод въвеждането на пръстов идентификатор като мотив за лекарското недоволство, министърът за пореден път повтори, че това ще бъде форма на контрол. “Може ли да ми обясните, ако за момент влезете в положението на лекарите, какво точно ви притеснява в това, че пациентът и касата, която плаща от неговото име, въвежда такава система за контрол”, попита Москов и допълни: “Единственият вариант, в който бихте могли да имате някакво притеснение е, ако в досегашната ви работа при липса на всякакви контролни механизми – било електронни, било други, да кажем количеството пациенти или видът пациенти, които сте отчитали, не съвпада с реалните. Това е единствената причина вие да имате проблем с въвеждането на контролни механизми”.

Министърът на здравеопазването бе категоричен, че използването на пръстов идентификатор за регистриране на медицинските услуги е избрано, защото тази система е с голяма степен на сигурност, най-евтината и с много бърза възможност за въвеждане.

“Общо решение по въпроса за електронната идентификация има и то е разписано в закона”, напомни още Москов.

По въпроса, че властта може да бъде критикувана, че не взема общо решение Москов посочи, че правителството изпълнява закона, който казва, че има национален идентификатор, когато се избере технология и начинът, по който това ще се случи, и секторни идентификатори и всяка сфера е длъжна да ги въвежда.

“Апропо в сектора на здравеопазването това е задължение на Касата от 2004 г.”, каза Москов. Москов заяви, че съвместно с общопрактикуващите лекари в следващите месеци ще се изработят ясни и прецизни правила за контрол и качество на дейността им. “Има подадена ръка от държавата и съсловието и нещата вървят напред”, категоричен бе Москов.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email