Спешни медици: Телефон 112 създава повече трудности, отколкото улеснения

Вместо да улесни хората в нужда, спешният телефон 112 им създава допълнителни затруднения, съобщиха лекари пред в. “Труд”.

Причината е, че системата не се поддържа и често забива заради малката памет, в която се съхраняват записите. На операторите се налага да пишат на хартия и след това да четат записките си на Спешната помощ, на пожарната или на полицията.

При ръчна обработка са необходими 8-10 минути за приемане на сигнал, а обажданията не могат да бъдат локализирани.

От май 2015 г. системата се поддържа с доброволен труд от IT специалисти на МВР. Причината е, че ведомството на Румяна Бъчварова няма пари да сключи договор с фирмата, която е спечелила обществена поръчка за 3,9 млн. лв.

Оператори на 112 без медицинско образование снемат анамнези, правят грешки с локализацията на случаите и не могат да преценят дали пациентът не е агресивен“, коментира председателят на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ д-р Десислава Кателиева.

“Вместо на адрес във Варна линейка се оказа на улица със същото име, но в София”, разказа д-р Мая Рашева, директор на Спешната помощ в града.

За подобни проблеми разказаха и медици от София, Пловдив, Русе и Бургас.

Вместо да търсят решение на софтуерния проблем, от МВР съобщават, че ще изградят изцяло нова система за спешни повиквания.

Предстои да се създаде междуведомствена работна група, която да направи концепция за системата“, обеща зам.-министър Красимир Ципов.

Националната система за спешни повиквания е на стойност около 34 млн. лв.

Софтуерът беше изграден от “Контракс” срещу 27 млн. лв., а самият център – от консорциума “Сименс-Електрон прогрес” за 5,9 млн. лв.

По първоначален план системата трябваше да заработи до края на септември 2008 г., но това не се случи.

Забавянето получи критиките на Брюксел, откъдето заплашиха страната ни със съд. В края на 2008 г. телефон 112 беше пуснат с ударни темпове и с много компромиси по отношение на софтуера, припомня изданието. 

___________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email