Д-р Тео Буковски: Пръстовият идентификатор няма да подобри контрола в здравеопазването

Пръстовият идентификатор няма да подобри контрола в здравеопазването, каза пред БНР д-р Тео Буковски.

Според него, въвеждането на електронна здравна карта, съдържаща цялата информация за пациента, видима в реално време, е нещо постижимо и може да бъде много по-ефективно.

Д-р Буковски допълни, че въвеждането на пръстовия идентификатор ще усложни работата на лекарите при спешни състояния, защото при деца под 18 години ще наложи изчакването на родител за определени медицински манипулации.

Трудности биха възникнали и при възрастни пациенти на легло, тъй като не всички имат близки, а личните асистенти периодично се сменят и това ще наложи и смяна на идентификатора.

Първо искаме да лекуваме нашите болни, а след това да отчитаме административните императиви“, заяви д-р Буковски.

Той обърна внимание върху тревожния отлив на общопрактикуващи лекари – в началото те са били над 5 500, а сега са малко над 4 хиляди.

За последните години няма млади колеги, които тръгват по нашия път и не хващат лекарската слушалка за общата практика“, изрази тревогата си д-р Буковски.

___________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email