Д-р Б. Холевич: Недопустимо е лице с немедицинско образование да проверява експертни решения на медици

Реформа в ТЕЛК трябва да има, такава е започната и трябва да върви в синхрон със здравната, заяви за БНТ председателят на ТЕЛК д-р Боряна Холевич. Тя допълни, че добра стъпка е премахването на т.нар. специализирани ТЕЛК-ове, за които хората са чакали с месеци.

Разделянето на медицинската експертиза от социалната и професионалната обаче среща възражението на медиците.

Техният аргумент е, че не са съгласни с условието на предлаганата реформа, че след медицинската експертиза, извършена от лекари, социални работници без медицинско образование и лекар по трудова медицина да проверяват експертните решения и дори да имат право да назначават допълнителни изследвания.

Към момента в ТЕЛК работим лекари с изискване 10 години трудов стаж и съответна тясна клинична специалност. Недопустимо е лице с немедицинско образование да проверява експертни решения на медици. Още по-малко да изисква допълнителни изследвания.”, категорична е Холевич. Тя добави:

“Как социален работник ще каже на пациента – иди си направи скенер, защото не вярвам на тези лекари. Социалните работници нямат тази компетентност. Специализираните изследвания могат да бъдат назначавани само от тесни специалисти.”

Според нея е нужна единна електронна система за нуждите на експертизата. Тя би намалила значително възможностите за корупция. Работата по такава система е започната още 2010 година. Според тогавашния здравен министър през 2012 година е била почти финализирана.

До този момент по неизвестни причини тя не е въведена, обясни д-Холевич.

Относно фалшивите решения на ТЕЛК тя коментира, че всеки може сам да си направи изводите, след като в държавата с най-висока смъртност в Европа броят на хората с увреждания е най-малък. Процентът на хората у нас с намалена работоспособност е 8%, а в Европа – 16%.

___________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email