В Китай лекарка без крака прави домашни посещения на пациентите си вече 15 години

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Лекарка без крака се грижи за хиляди хора в няколко планински села, като често обикаля по домовете, придвижвайки се с помощта на столчета вместо патерици.

Въпреки трудностите тя вече 15 години успешно лекува пациенти, които трудно биха имали достъп до друг лекар.

37-годишната Ли Дзуон останала без крака, след като на 4-годишна възраст била блъсната от камион. Инцидентът обаче не прекършил силния дух на Ли, която започнала да се учи да се придвижва сама, държейки се с ръце за две малки столчета и премествайки ту едното, ту другото.

До 8-годишна възраст тя вече умело „ходела“ с импровизираните си патерици. За разлика от истинските патерици обаче Ли може спокойно да си почива на своите столчета, когато се измори.

Въпреки тежката си съдба младото момиче не се отказало от мечтата си да стане лекар и да помага на другите. Тя завършила медицинско училище и през 2000 г. се върнала в родното си село, за да практикува.

Оттогава се е грижила за почти всичките хиляда души в селото. Отзовава се и на телефонни обаждания, в които я викат за домашно посещение.

Не след дълго започнали да я търсят и от съседни села, където няма лекар. Така Ли поела грижата за няколко хиляди души, разпръснати в няколко планински села, и вече е лекувала над 6000 пациенти. През цялото време тя се придвижва със своите столчета, като вече е изтъркала 24 такива.

Борбеният дух и упоритостта се отплатили на Ли и по още един начин. Благодарение на тях бъдещият й съпруг се влюбил в нея и й предложил брак.

Той напуснал работа, за да може да се грижи за домакинството вместо нея, а понякога я носи на гръб до пациенти, дори и да са в друго село. 12-годишният им син също е възхитен от майка си и иска да поеме по нейния път и да стане лекар.

Източник: в. “Новинар”

___________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email