Този месец МУ-София ще има нов ректор

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Изборът на нов ректор на Медицински университет – София ще се състои на 14 април. Тогава ще се проведе общо събрание на университета, което ще реши кой да управлява МУ-София през следващите четири години.

Причината за университетските избори е приключването на втория пореден мандат на настоящия ректор акад. Ваньо Митев, който е начело на МУ-София от 21 февруари 2012 г.

В медицинската общност усилено се коментираше, че акад. Митев ще се бори за нормативни промени, които да му осигурят поне още един мандат. Говореше се, дори, че за тази цел ще се промени името на Медицински университет -София.

Справка в настоящия правилник на най-голямото медицинско висше училище и в закона за висше образование показва, че той не може да заема повече длъжността ректор.

Има сериозна неяснота относно кандидатите за наследник на акад. Ваньо Митев. През последните две седмици бяха спрягани поне четири имена на видни професори от различни сфери на медицината.

От вчера усилено се коментира, че проф. Вихра Миланова ще е сред кандидатите за ректор на МУ-София. Тя е началник на клиниката по психиатрия в УМБАЛ “Александровска” и национален консултант по специалността. От Medical News не успяхме да намерим проф. Миланова за коментар относно това, дали наистина ще се кандидатира за поста.

Възможно е кандидатите за ректор на МУ-София да станат ясни и по време на общото събрание на университета на 14.04. Изборът на ректор става след гласуване на членовете на събранитое с бюлетини с имената на кандидатите. Победител е този, който е събрал  мнозинство от 2/3 сред гласувалите, които са общо 400 медици.

При липса на победител след една седмица се прави балотаж между двамата кандидати с най-много гласове.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email