1500 лекари протестираха в София под наслов “Истинска реформа за истинска медицина”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Около 1500 лекари и представители на пациентски организации излязоха на митинг днес под надслова “Истинска реформа за истинска медицина”. Протестът продължи два часа в центъра на София под прозорците на Министерския съвет, президентството и Народното събрание на Ларгото.

“Искаме реални реформи”, “Не” на цифровия идентификатор”, “Не ни гонете от България”, “Не” на служебния рамков договор”, “Върнете договорното начало”, “Бюрокрацията не лекува”, “Районна колегия Пловдив: днес протест – утре стачка”, бяха част от лозунгите, издигнати от протестиращите.  

В декларация до министър-председателя, министъра на здравеопазването и председателя на Народното събрание лекарите поискаха да се върне върховенството на закона, да се вазстанови договорното начало между съсловната организация и институциите, да се осигури “реално финансиране” и “гарантиран достъп до качествено здравеопазване”.

Имаше умишлена заблуда, че сме тук заради пари. Тук сме не заради пари, а заради огромната липса на колеги в цели специалности. Заради всичкитe напуснали страната 548 през 2014, 524 през 2015 и 142 от началото на тази година лекари. Заради това, че средната възраст на лекарите е 55 години и скоро няма да има кой да ни лекува. Заради това, че медицината е изкуство, а лишиш ли твореца от творческия му потенциал, единствената му възможност е да напусне. Заради това, че не сме крадци, мошеници и анонимни, а единственото, което искаме, е да упражняваме професията си“, заяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Той допълни, че всеки един от присъстващите на протеста би дал и душата си за живота на пациента си.

Протестите на лекарите ще продължат, докато не бъде постигнат диалог с министерството.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email