Стотици лекари се събраха пред МС

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Стотици лекари от София,Пловдив, Бургас, Търговище, Плевен,Варна и други градове са пред МС с искане против политиката на Министерство на здравеопазването и с плакати “Не сме мушмороци”, “Не на служебния рамков договор”, “Не ни гонете от България”, “Върнете договорното начало” и “Незабавна оставка на министъра на здравеопазването”, информира БНР.

Лекари, медицински сестри,  лаборанти от общински, частни и държавни болници са категорични, че Министерство на здравеопазването е скъсало диалога с тях, че министърът на здравеопазването Петър Москов се е извинил на личните лекари вчера, но кога ще се извини на лекарите, попитаха днес те.

Те настояват също да се преразгледа решението на Здравната каса за национален рамков договор, да остане в сила националният рамков договор от 2015 година, който да бъде преподписан между БЛС и Здравната каса, да се преосмисли Националната здравна карта, която ще обезкърви общинкското здравеопазване, изцяло да се премахне идеята за въвеждане на пръстов индентификатор в болниците. Протестът се охранява от полиция и от линейки. Разрешението за протест е до 17 часа.

Мотивите за действията на лекарите са, че с новата Национална здравна карта се отнема правото на пациентите да изберат болница, ще се закрият работещи болници, ще бъдат лишени от работа доказани специалисти:

Основните ни искания, това са стриктното спазване на Националния рамков договор от 2015 година и въвеждането на по-добрите ни предложения по договарянето, които ще създадат предпоставки за по-добро качество и медицинско обслужване.”каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

“Когато не се подписва рамков договор, остава в сила договорът от предходната година с възможност за неговото анексиране. Всичко, което ние постигнахме в договорния процес за 2016 година, огромната част от нашите предложения не са влезли в сила”, допълни той.

Д-р Грозев обясни, че протестът е насрочен за 15 часа на площада пред Министерския съвет.

Той е категоричен, че никъде няма да бъде нарушено обслужването на пациентите. В София ще дойдат лекарите, които не са на работа.

БЛС настоява министър Петър Москов да се извини на българските лекари за обидното отношение. В декларация се отправя призив правителството да вземе решение за 100 процента заплащане на здравните вноски от държавата на групите граждани, осигурявани от нея. 

В Плевен лекарите подкрепят колегите си, като са поставили сини лентички с надпис “Протест“. В 15.00 часа те прекъсват работата си за един час и излизат пред здравните заведения. За времето на ефективния им протест ще бъдат осигурени дежурни лекари, за да бъдат обслужени пациентите.

Медиците от Силистра също излязоха на символичен протест в двора на Областната болница.

“Колегите имат право да изразяват недоволството си и аз няма да коментирам по друг начин протеста, който започна в София. “, каза в Шумен министър Москов.

Той беше категоричен, че разговорите между правителството, Министерството на здравеопазването и медиците ще продължат, докато не бъдат изгладени проблемите, които лекарите поставят.

“Разговарях с д-р Венцислав Грозев, председателя на Българския лекарски съюз. Той е наясно, че воля от моя страна за промени има”, увери д-р Москов.

По думите му обаче единственият валиден договор, по който лечебните заведения и лекарите трябва да работят в момента, е Националният рамков договор за 2016 г.

В Шумен министър Москов каза още, че въпреки недоволството от страна на медиците промените в системата на здравеопазването ще продължат.

___________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email