Москов: Протестът на лекарите няма да окаже негативно влияние върху здравната реформа

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов демонстрира, че не е притеснен от днешния общонационален лекарски протест. Докато в столицата медиците протестираха, той бе в Шумен, където обяви сливането на болниците от Шумен и Нови пазар, съобщава “Дарик”.

По думите му протестът на лекарите няма да окаже негативно влияние върху волята му за реформа в здравния сектор. „В това може да бъдете категорични – не просто министерството, правителството, а и мнозинството има ясна воля за промени”, заяви Москов. Той заяви, че винаги е бил готов на диалог с лекарското съсловие и отрече твърденията, че такъв досега не е имало.

„Направих проверка в графика си – само за двама месеца и половина, в които се водиха преговорите с Лекарския съюз по рамковия договор, само аз в моя кабинет съм имал 15 срещи. Винаги съм готов да приема лекарите в кабинета си, като имат конкретни предложения, но това не означава, че реформите, промяната от тази бездушна и касиерска система, която се е превърнала в медицинска, трябва да спре”, заяви още Москов.

На въпрос не трябваше ли все пак днес да бъде в столицата при протестиращите медици той отговори така: „Нито днес, нито вчера избирам графика си само заради желанието на някой за одобрение или протест срещу това, което правя. Аз ежедневно, ежеседмично обикалям България, идвам от Търново, сега съм тук в Шумен, ако остане време ще отида във Варна, просто така изглежда ежедневието ми”, каза министър Москов.

Според него това, че лекарския съюз не е подписал рамковия договор не означава, че няма действащ такъв.

„В закона ясно е описано, ако не се стигне до договор между Лекарския съюз и Касата, какви законови норми влизат в сила и те са свързани с решения на касата, което обновява, допълва и изменя предишни съществуващ рамков договор”, поясни министърът. Той бе категоричен, че не се поддава на натиск.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email