Версии относно побоя над проф. Станчев, ортопедът е на път да загуби зрението си

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Ортопедът проф. Стефан Станчев е на път да загуби частично зрението си, след като бе зверски пребит при поредното посегателство над лекар у нас.

Проф. Стефан Станчев остава в критично състояние. Той е в медикаментозна кома. Това съобщи в “Денят започва” по БНТ началникът на Клиниката по реанимация в болница “Света Анна” д-р Димитър Николаков.

Днес лекарите ще направят опит за събуждането му и оценка на неврологичния статус. Проф. Станчев вероятно обаче няма да вижда с едното око. Травмата е тежка, с фрактура на черепни и лицеви части.

„При всички положения, след като той няма да вижда с едното си око, това е много тежка психологична травма, с която ще трябва да се бори и най-вероятно възстановителният процес след изписването от болницата ще е доста продължителен и доста тежък”, каза пред камерата на Нова телевизия д-р Николаков. Той сподели, че познава проф. Станчев от 22 години.

Припомняме, че проф. Станчев е бил пребит от трима маскирани с метални тръби рано сутринта вчера докато разхождал кучето си в близост до блока си в столичния квартал „Белите брези“. Ударите са били предимно в главата, нанасяни са с особена жестокост.

Разследващите работят по няколко версии за инцидента, сред които и грабеж. Надделява обаче тази за лично отмъщение, тъй като нападателите са били с маски, добре подготвени и запознати с навиците на лекаря. Проверява се дали медикът е имал конфликти с недоволни пациенти и други, свързани с него лица.

„Говорихме с близките, имаме известни насоки”, лаконичен бе заместник главният секретар на МВР Георги Арабаджиев, който обаче отказа да коментира версии. В полицията имало конкретен заподозрян за дръзкото посегателство.

Станчев и друг път е бил обект на агресия, потвърдиха от МВР. Преди време е имало опит за побой над него, но д-р Станчев не е подал сигнал. Това означава, че той добре знае откъде идва поръчката срещу него.

Най-разпространената версия е, че професорът е пребит по поръчка на недоволен пациент. Д-р Станчев се ползвал със славата на голям професионалист, но имало и доста недоволни от него. Публична тайна била и страстта му към парите. Медикът прибирал редовно пари на ръка за операции, срещу него са постъпвали и сигнали, които обаче са били потулвани.

„Възможно е да е взел сериозна сума пари и след неуспешната операция да е бил „наказан”, смятат криминалисти.

В момента докторът не е в състояние да обясни мотивите за нападението, заяви още Арабаджиев. Опитваме се да подобрим средата, коментира инцидента и вътрешният министър Румяна Бъчварова.

„Постоянно съм работил с него. В последните дни поведението по никакъв начин не се е различавало от обикновеното”, споделя заместник-началникът на отделението по реанимация в „Св. Анна” д-р Николаков.

Лекари от МБАЛ – Бургас, чийто бивш управител е проф. Станчев, излезнаха с протестна декларация по повод случилото се.

„Потресени сме от поредната жестокост, извършена над български лекар. Не намираме думи, с които да окачествим престъплението, жертва на което стана лекар, уважаван професор, човек, помогнал на хиляди. Каквито и да са причините, породили нечовешкото нападение, ние го приемаме като нападение върху лекар – човек, призван да спасява животи”, написаха лекарите от  МБАЛ – Бургас. Извършителите да бъдат бързо разкрити и да понесат строго наказание, настояват медиците.

За проф. Стефан Станчев

Проф. Стефан Станчев има впечатляваща биография. Специализира във Франция, Швейцария, Чехия и други. Един от новаторите в ортопедията, има солидни постижения в хирургията на гръбначен стълб. Негови патентовани медицински изделия се поставят на пациенти с вродени и травма деформации на гръбнака в пет университетски болници в страната.

В над 30-годишната си практика печели редица награди за медицина и управление на болнични заведения. Последната е като шеф на МБАЛ – Бургас.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email