Общопрактикуващите лекари в Пловдив възобновиха работа, но са в протестна готовност

Общопрактикуващите лекари се върнаха в кабинетите си, но остават в протестна готовност, съобщи пред агенция „Фокус”  д-р Александър Калайджиев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

По думите му, потърпевши от новите правила ще бъдат пациентите:

„Първият негативен ефект ще бъде увеличаване на опашките пред кабинетите и оформянето на така наречената „листа на чакащите”. Дори тези лични лекари, които не са работили до момента с часове и графици, сега най-вероятно ще трябва да започнат да раздават часове и да оформят така наречената „листа на чакащите”, според причините, заради които ги търсят пациентите.”

Тези пациенти, които действително не са наложителни да бъдат прегледани и обслужени в рамките на деня, ще бъдат записвани след седмица, две или месец”, обясни д-р Калайджиев.

Според него, другият негативен ефект от новите правила ще бъде увеличаването на административната работа на лекаря.

„Ще направи впечатление на пациентите издаването на повече листове при хоспитализация, при прегледи, като ще има забавяне и при подписването им от страна на пациента. Ще трябва да се описва и допълнителни текстове в амбулаторните листове. Това са първите неща, които ще усетят пациентите при работата ни с новите правила”, онясни той.

Д-р Калайджиев допълни, че общопрактикуващите лекари в Пловдив и страната се надяват, че ще настъпят желаните промени в резултат на протестните действия и на обещанията, получени от МЗ.

„В крайна сметка, трябва поне за някои от нещата в рамките на 2-3 седмици да започнат положителни промени. Ако не се случи така, то още преди края на месеца ще имаме отново ефективни протестни действия в цялата страна. Тогава вече най-вероятно и пациентите ще са разбрали, че наистина има проблеми, както и че нещата не вървят към добро, поне на този етап”, смята той. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email