Лекари от УМБАЛ-Плевен спасиха ръката на пациент чрез сложна операция

След продължителна, но успешна 8-часова операция плевенските лекари проф. д-р Вихър Ковачев,д.м.н., д-р Емил Симеонов, д-р Манчо Ковачев, д-р Огнян Матков, д-р Хаджиев, спасиха функционирането на ръката на тежко болен пациент, информираха от УМБАЛ – Плевен.

Д-р Ковачев заяви следното:

„Още от 2007 г. въведохме в Клиниката по ортопедия и травматология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” оперативните интервенции в областта на брахиалния плексус и досега сме извършили към 30-ина операции, така че понатрупахме опит, но този случай беше особено тежък, което прави операцията уникална.”

Той добави, че по принцип тези операции са доста времеемки, траят от 6 до 10, понякога и повече часа, и се извършват от екип от ортопеди, неврохирурзи, пластичен/съдов хирург, лечението продължава с неврофизиолог и физиотерапевт.

Напоследък с възможността за интраоперативен електромониторинг на практика екипът ни се справя добре с всички казуси.“, обясни той и допълни:

“Най-общо се извършва възстановяване с помощта на присадъци, като се извършват нервни трансфери. Прилагаме почти цялата гама от оперативни интервенции, които се извършват в големите реконструктивни центрове, от невролиза до свободно функциониращ мускулен трансфер.”

И още:

В последния случай от преди няколко дни обаче патологията беше много тежка. Налице беше тотално откъсване на нервните коренчета на прешлени от C5 до Т1 от гръбначния мозък.Особеното в тези случаи е, че частта, за която трябва да се хване нервния присадък, не бе налице. Това наложи прилагането на извънплексуален трансфер, т.е. трансфер от съседни здрави функциониращи нерви.”

В тази ситуация прекъснатите части на нервния сплит се съединиха с два съседни здрави нерва – това е особен вид свързване по метода на бразилския лекар Витербо. При тази техника донорният нерв дава трансмисионни импулси и възстановява целостта на увредения сегмент, при това без да пострада функцията му”, завърши проф. Ковачев.

Лекарският екип сподели, че всички са много доволни от сполучливия край и добавиха, че все пак има още какво да се желае за по-точен интраоперативен електромониторинг.

___________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email