Д-р Стойчо Кацаров: У нас в момента се водят около 20 съдебни дела срещу здравната реформа

Общо около 20 съдебни дела се водят в момента у нас срещу здравната реформа, разкри д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.

По негово мнение Касата , която би трябвало да представлява и защитава интересите на осигурените граждани и да им служи като институция, на практика е подчинена на политическата партия. Д-р Кацаров заяви следното:

Здравната ни система има огромни, фундаментални проблеми, и аз вече не съм оптимист, че те могат да бъдат решени при този тежък дефицит на правосъдие у нас.

Стана ясно, че в близките дни ще бъде обжалвано решението на тричленния състав на ВАС, с което бе обявена легитимността на методиката за създаване на областните здравни карти.

Междувременно стана ясно, че УС на Националното сдружение на частните болници е взел решение да заведе съдебна процедура пред Европейския съд за неплащането на пълния размер на здравната вноска от страна на държавата за осигурените от нея групи граждани – деца, пенсионери, държавни служители и т.н. 

Внасянето само на 4% вноска на тези групи води до годишна загуба за здравеопазването от порядъка на 1 млрд. лв., а това е една много сериозна сума, отбелязаха директорите на частни болници.

Здравната вноска у нас продължава да бъде много ниска. Минималната сума от 16,80 лв. на месец е два пъти по-ниска дори от тази например в Македония.

Всички дискусии за развитие на нашето здравеопазване трябва да се водят от позицията на увеличаване на финансовите средства и заделянето на по-голям процент от БВП за системата, посочиха още от сдружението.

___________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email