Д-р Д. Кателиева: Нашето сдружение е възмутено от репресивното поведение на БЛС

Д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в България даде следното  интервю за агенция „Фокус“:

-Д-р Кателиева, протестите на общопрактикуващите лекари продължиха седмица, като в събота вечерта те обявиха, че спират ефективните протестни действия от 4 април, но остават в протестна готовност. Как се отразяват те на работата на Спешната помощ?

Десислава Кателиева:

Истината е, че от 15 години Спешната помощ в България поема денонощното обслужване на населението в по-голямата част от населените места. В много от малките населените места личният лекар посещава пациентите си по няколко часа в седмицата и всъщност денонощното медицинско обслужване се поема от нашите екипи.

Протестите на личните лекари за много от филиалите в Спешна помощ не се е отразило като натоварване. Определено се забелязва, че пациентите са изнервени от това, че е затруднен достъпът им до медицинско обслужване и са доста изнервени, когато посещават спешните екипи.

Въпреки всичко за сега се справяме. Искам да благодаря на всички колеги общопрактикуващи лекари, които положиха усилия през последната седмица и все пак не оставиха пациентите си без необходимата грижа.

Аз съм действащ лекар и в спешните отделения, в които работя, продължавам да получавам направления от лични лекари, което означава, че част от колегите са продължили да се грижат за пациентите си. Определено много от нещата, които правят общопрактикуващите лекари, не могат да бъдат заместени от Спешна помощ.

Ние не можем да издаваме направления за специалисти, не можем да издаваме направления за много от изследванията, а всичко това да минава през натоварените спешни портали на болниците е трудно. Освен това ние не можем да издаваме и различните други документи, които получават пациентите от личните си лекари – бележки за детски градини, училища и работа, както и всичките видове медицински свидетелства.

Надявам се колегите да изписват лекарствата на пациентите, защото когато се забави изписването на медикаментите за съответния месец, пациентите не могат да си купят навреме лекарствата и стигат до спешните кабинети.

-Очаквате ли, че проведените протестни действия ще доведат до реални резултати?

Десислава Кателиева: Истината е, че не съм много наясно защо колегите протестират и се опитах да обясня на българските медии и на обществото, че спешните медици не намират причина да се включат в националния процес, които обявява Български лекарски съюз (БЛС).

На този етап спешните медици в България не считат, че има нормативен хаос в Спешната помощ. Напротив, всички нормативни актове, които бяха приети през последната година от Министерство на здравеопазването, бяха в правилната посока и определено решаваха проблемите на Спешната помощ.

Част от протестиращите са внесли медицинския стандарт по спешна медицина в бившия административен съд, с което стопират реформата в Спешната помощ, поради което възникна и конфликтът между нас и Сдружението на частните болници, които също протестират в този процес.

Донякъде има разминаване в интересите и в исканията на протестиращите и това, което ние, спешните медици искаме да постигнем. Определено Спешните медици в България не могат да участват ефективно в националния протест, към който ни призовава БЛС, първо защото не сме убедени, че трябва да участваме, а второ защото ние сме част от системата за национална сигурност и нямаме право на ефективни протестни действия.

Нашето сдружение е възмутено от репресивното поведение на съсловната организация БЛС.

През последната седмица във връзка с това, че изказахме различно становище от това, което изказа Управителният съвет и Националният съвет на БЛС, БЛС иска от нас обяснения в комисиите по професионална етика на съсловната ни организация, което е недопустимо – да ни карат да обясняваме поведението си и различното си мнение.

В края на краищата различните лекари сме с различни интереси и БЛС би трябвало да защитава интересите на всяка една група от лекари, членуващи в тази организация, а не да води лобистка политика, с която да ощетява едни, а да защитава други.

Освен това в петък научих от директори на центрове за спешна медицинска помощ, че БЛС е изпратил писма, с които искат от директорите на центровете да ги информират колко от работещите в тези центрове са членове на нашето сдружение.

Това е абсолютно недопустимо и репресивно за една съсловна организация да се държи с нас така, както не се е държал никой досега.

Това е нашето възмущение от поведението на съсловната организация и за пореден път подчертавам, че спешните медици не се присъединяват към националния протест и не са съгласни с някои от исканията, които бяха изказани.

Например в петък пред Министерството на здравеопазването общопрактикуващите лекари са искали оставка на министър Москов. Спешните медици искат да има промени и смятаме, че започнатите в Спешната помощ промени са в правилната посока.

Принципната ни позиция е, че промяна трябва да има, особено такава, каквато е започната в Спешната помощ. Тя трябва да продължи и не е редно да бъдем притискани за това, че имаме по-различно мнение от останалата част от лекарското съсловие.

Имаме своите интереси и ще продължим да ги защитаваме.

-Означава ли това, че не подкрепяте искането за оставка на министър Москов?

Десислава Кателиева: Ние никога не сме искали оставката на нито един министър, защото с оставка не се постига промяна. Всеки един нов министър идва с някаква нова идея, която докато се утвърди, той вече си заминава.

Никога не сме искали оставката нито на предшествениците на министър Москов, нямаме основание и да искаме тази на министър Москов. Считаме, че на този етап политиката му спрямо спешните медици е правилна.

Единственото, което бих искала да вметна като забележка е, че от края на миналата година се говори, че заплатите ни ще бъдат повишени и заради отношението, което имаме към протеста, колеги ни обвиняват, че сме били подкупени от Министерството на здравеопазването да имаме по-различно мнение.

Искам да уверя всички протестиращи, че на никой от нас не е била повишена заплатата, независимо от обещаните пари за повишение. Въпреки всичко продължаваме да твърдим, че политиката в сферата на Спешната помощ е правилна и трябва да продължи.

Молбата ми е към Сдружението на частните болници, които нямат никакво отношение към Спешната помощ, да престанат да се месят в сфера, която не им е позната и да престанат да пречат на реформите в Спешната помощ, защото Спешната помощ е изключително важна за цялото ни здравеопазване и спирането на промените в нея ще рефлектират върху цялото ни здравеопазване, което в момента се тресе от опити за промяна.

Нормално е да има недоволни, когато има промени. Нормално е, когато има реформи, да има повече недоволни, отколкото подкрепящи, но за всички е ясно, че това здравеопазване в този си вид не може да продължи.

В това отношение искам да вметна, че не сме съгласни с последното становище на УС на БЛС, че нещата трябва да се върнат в този вид, в който бяха, нормативните промени, предложени от настоящото Министерство на здравеопазването, да бъдат премахнати и да се върне старият рамков договор и всичко да си остане така, както беше.

От 1 април стартира новият рамков договор. Аз съм на работа през тези дни и не сме имали никакъв проблем, приемаме пациенти по новия рамков договор.

Научавам, че в понеделник Сдружението на частните болници и общопрактикуващите лекари ще обжалват новоприетия рамков договор. Смятам, че това ще засили хаоса в системата.

Работихме до 31 март по един начин, на 1, 2 и 3 април работим по друг начин и изведнъж на 4 април някой решава да обжалва новия начин. Всичко това допълнително засилва хаоса и неустойчивостта на системата.

Считам, че е редно протестиращите да приемат, че промяна трябва да има и да оставят тази промяна да започне в приемливи и разумни за тях граници и да не се искат такива неща като това нещата да си останат такива, каквито са, защото такива, каквито са, те определено не са добри нито за пациентите, нито за хората, които работя в здравеопазването в България.

___________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email