Общопрактикуващите лекари от Пловдив се включват в националния протест на 6 април

Общопрактикуващите лекари от Пловдив и областта ще се включат в обявения за 6 април – сряда, национален протест пред здравното министерство в столицата. Автобусите ще тръгнат в 11 часа от паркинга на хотел „Тримонциум“.

До тогава медиците ще работят по новите правила, влизащи в сила от днешния 1 април, но след прегледите на пациентите ще се издават само най – неотложните медицински документи. Те ще изписват рецепти на пациентите, но тяхна грижа ще остане да се информират в аптеките дали касата ще покрива част от цената на лекарствата. Няма да се издават и направления, тъй като липсват.

Това решиха на днешната си двучасова среща близо 100 представители на пловдивското Сдружение на общопрактикуващите лекари. Те се споразумяха още всеки личен лекар да изпрати писмено уведомление до Здравната каса с настояване за разяснения как да работят, тъй като смятат, че има противоречие между закона и наредбите.

Медиците съгласуваха текста на писмото – образец до касата с правния отдел на Лекарския съюз. Искаме разяснения дали да работим по старите правила, които не са в сила от 1 април, или по новите, които според писмените уверения за министъра подлежат на промяна, заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Александър Калайджиев.

Колегата му д-р Георги Цигаровски се извини на пациентите от името на личните лекари за това, че работата по правилата ще рефлектира върху тях и ще затрудни обслужването им.Ситуацията, в която сме поставени, е такава, поясни д-р Цигаровски.

Още днес или най – късно в понеделник, когато подават месечните си отчети в РЗОК, общопрактикуващите лекари ще изпратят индивидуално и писмото-образец като всеки ще настоява да получи входящ номер за него. Така ще бомбардираме касата с бумащина, както нас ни заливат непрекъснато с административни разпоредби, заради които не можем да упражняваме професията си, подчерта председателят на лекарската колегия в Пловдив д-р Георги Кръстев.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email