МЗ с нов опит да мотивира младите лекари да останат в България

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Mинистерството на здравеопазването с нов опит да мотивира младите лекари да останат в България.

Досега специализантите не сключваха договори с НЗОК. Това на практика означаваше, че за Касата те не съществуваха. Това пък можеше да е оправдание за болниците специализантите да не получават своя дял-печалба от клиничните пътеки, по които лекуват. От началото на април са в сила нови правила.

Популярна сред младите лекари е шегата, че изходите от кризата в България са два  – Терминал 1 и Терминал 2. За доктор Калпачка обаче има и трети вариант – да останат в България. Сега работа има, при това в изобилие. Но пари – недостатъчно.

От началото на този месец ситуацията е променена. Специализантите вече ще могат да сключват договор със Здравната каса. Така поне юридически ще имат право на своя дял от приходите от клинични пътеки, от които печелят болниците. Крайното решение обаче все така е в ръцете на болничните шефове.

Ако промените сработят, младите лекари, или поне част от тях, ще останат у дома и ще се прекъсне тенденцията медиците ни да “изтичат” зад граница. От началото на годината близо 90 медици са получили удостоверение за работа в чужбина, като една трета са новозавършили.

Новите правила важат за всички специализанти – както за тези, които вече работят в болница, така и за тези, на които им предстои да започнат.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email