УМБАЛ „Св. Анна“ – София с нов метод за лечение на мозъчно-съдови заболявания

В УМБАЛ „Св. Анна“ – София, вече се прилага нов най-съвременен метод за лечение на мозъчно-съдови заболявания, информираха от болницата.

Най-често, когато човек получи инсулт, той се дължи на запушване на някоя от артериите на мозъка. Буквално обаче само в първите часове тази тромбоза може да бъде лекувана много успешно, обясняват оттам.

Достъпът до увредената част на мозъка става през бедрената артерия, вкарва се специален катетър през аортата, достига до запушената мозъчна артерия и тромбът се изважда или, ако се наложи, се поставя стент, възстановяващ нормалния кръвоток през кръвоносния съд.

Този вид “безкръвни” операции са изключително щадящи за пациента и целят неговото максимално бързо възстановяване, се казва още в съобщението.

На 19 март в болницата бе направена операция на 76-годишен пациент, страдащ от аневризма на предната комуникантна артерия, като отделно от това има и съпътстващи заболявания – бъбречни и сърдечни.

Пациентът е диагностиран в Клиниката по нервни болести в рамките на изграждащия се STROКЕ – център (Център за лечение на инсулти, една част от който беше и новоткритото Спешно отделение), а операцията беше извършена от д-р Нурфет Алиоски.

Интервенцията бе успешна и пациентът е изписан днес без неврологичен дефицит. Без своевременното иновативно лечение, въведено в УМБАЛ „Св. Анна“ – София, заболяването често е с фатален край, а стандартните оперативни методи са с много по-голям риск по отношение на пациента (включват отваряне на черепа), отбелязват още от лечебното заведение.

Само за една седмица на трима пациенти от Клиниката по неврология беше осъществено стентиране на запушени мозъчни артерии при болни с остър мозъчен инсулт.

Тези болни вече са изписани практически здрави, съобщават още от болницата.

___________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email